Vilpas Matti Haapanen Luke
Tallfröplantage Komu, Pyhäjärvi. Fotograferat vid 13 års ålder år 2016. FOTO: Matti Haapanen/Luke
Skogsbruk

Nytt beslutsstöd
för tallföryngring

Vilpas är ett webbaserat beslutsstöd, som hjälper att välja rätt odlingsmaterial till en viss föryngringsyta. Verktyget riktar sig till skogsägare och skogsexperter. Det har utvecklats i samarbete mellan Skogforsk i Sverige och Naturresursinstitutet i Finland.

I nuläget handlar det enbart om tall, eftersom det bara är tallen för vilken det tillsvidare finns gemensamma ursprungsförflyttningsmodeller och användningsrekommendationer. Vilpas (på finska) baserar sig på applikationen Plantval, som har utvecklats av Skogforsk redan tidigare.

De två systerversionerna av Vilpas, det vill säga Plantval tall på svenska och Planter’s Guide på engelska, har publicerats av Skogforsk samtidigt med Vilpas, meddelar Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Vilpas finns här.

Plantval tall finns här.

Föryngringsmaterialet rangordnas

På Vilpas kan man välja den granskade föryngringsytan i Finland eller Sverige antingen genom att ge platsens koordinater eller genom att klicka på kartan.

Vid behov kan man också justera förhållandena på föryngringsytan till mildare eller kärvare enligt växtlokalens egenskaper.

Vilpas kommer sedan att rangordna alla fröplantager efter ett prestationsindex. Indexet är en uppskattning av arealproduktionen över en omloppstid och en sammanvägning av överlevnad och tillväxt på en viss föryngringslokal.

Det finns också möjlighet att sortera fröplantagerna efter överlevnad eller tillväxt.

Klimatförändringen beaktas

Vilpas tar hänsyn till att plantorna först måste klara sig i dagens klimat för att överleva i unga år, men också att de kan dra nytta av de förbättrade tillväxtförhållanden i det framtida varmare klimatet.

I Vilpas beräknas överlevnaden i dagens klimat medan tillväxten beräknas i det framtida klimatet, ungefär efter halva omloppstiden för träd. Detta motsvarar medelklimatet år 2050 som tagits fram utifrån klimatscenariot SRES-A1B. Därigenom är användningsrekommendationerna klimatanpassade.

För varje fröplantage har också ritats en karta som visar lämpligt användningsområde i Finland och Sverige. I Vilpas motsvarar alla användningsområdena för de finska fröplantagerna de officiella användningsområdena fastställda av Livsmedelsverket.

När det gäller användningsområden för svenska fröplantager i Finland, bygger rekommendationerna i sin tur på samma regler som har använts för att skapa användningsområdena för de inhemska fröplantagerna i Finland.