Jordbruk

Uppgifter om skörden samlas in

Den årliga insamlingen av uppgifter om skörden har startat och breven har skickats till gårdarna. Enkäten besvaras i Naturresursinstitutets (Luke) webbtjänst.

De första resultaten av de uppgifter som samlas in nu blir tillgängliga redan i november. Uppgifter om åkergrödor finns i webbtjänsten sedan 1920.

Som basdata för undersökningen finns de sådd- och arrendearealer per gröda som gården uppgav i stödansökan tidigare i år. För en enskild gård behövs skördeuppgifter för i genomsnitt bara 3-4 växter.

De 6.200 gårdar som deltar i enkäten har fått information per post tillsammans med användarnamn och lösenord, med vars hjälp de kan logga in och fylla i gårdens egna uppgifter.

Enkäten ska besvaras senast den 1 november. Om gården inte har lämnat sina uppgifter på webben, får den en telefonuppringning. Naturresursinstitutets målsättning är i alla fall att merparten av gårdarna lämnar informationen online.

Och nyttan?

Den information som erhålls genom enkäten sammanställer Naturresursinstitutet till statistik som beskriver hela landet och NTM-centralernas verksamhetsområden. Uppgifterna används exempelvis för att utveckla lantbruks- och livsmedelsnäringen, fatta politiska beslut och bedöma politikens effekter.

Naturresursinstitutets insamling av statistisk information regleras av lagstiftningen om statistikmyndigheter. Institutet sammanställer största delen av den officiella jordbruksstatistiken i Finland.

Många jordbrukare frågar visserligen vad nyttan är med informationen.

– Vi har fört statistik över grödorna de senaste 100 åren, svarar Anneli Partala. Den informationen bör medborgarna ha rätt till i ett demokratiskt samhälle utan hänsyn till plånbokens tjocklek. Den enskilda gården kan också ha nytta av att jämföra sina egna uppgifter med uppgifterna för sin region eller för hela landet.