Knut 6614
Ålands hushållningssällskaps nya specialodlingsrådgivare Knut H. Andersson är en skåning med en något finlandssvensk dialekt.
Jordbruk

Nya rådgivaren vill utveckla kompetens om specialodling

Om han var ett busfrö som barn må vara osagt, men Ålands hushållningssällskaps nya specialodlingsrådgivare Knut H. Andersson kommer från ett familjeföretag som säljer grönsaks- och andra frön i södra Sverige.Och eftersom hans mamma är från Finland såg han det som en fruktbar kombination att ta jobb på Åland.

För 28-årige Knut är tjänsten på Åland det första heltidsjobbet efter utbildningen till Mark/växtagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Uppsala.

Han har också läst ekonomi och har under studietiden samlat på sig mångsidig erfarenhet efter ett utbyte där han fördjupade sina kunskaper inom specialodling och växtförädling i Nederländerna. Dessutom har han sommarjobbat vid livsmedelsjätten Findus försöksanläggning i Bjuv.

– Främst handlade försöken om nya sorter av ärt till frysindustrin, berättar Knut som också varit utsädeskontrollant för Jordbruksverket i Sverige.

Träffa specialodlare

Han började sin anställning som Ålands hushållningssällskaps specialodlingsrådgivare vid Ålands landsbygdscentrum i Jomalaby den 1:a april. Den första månaden har jobbet inte bjudit på egentliga överraskningar.

– Men det är ändå mycket nytt. Här gäller exempelvis andra regler beträffande gödsling och jordanalyser jämfört med Sverige, så där har jag en del att lära mig. Sen ska jag också ut och bekanta mig med Orkla som äger den åländska chipsfabriken och Ålands Trädgårdshall samt deras odlargrupp som jag inte träffat tidigare. Jag är lite nervös, men också nyfiken inför det.

Men hushållningssällskapet har också andra projekt på gång inkommande sommar. Bland annat kommer ett antal praktikanter för att fortsätta med feromonfällor i fruktodling samt med fjolårets försök med bevattning av vall. Dessutom blir det helt nya projekt som virtuella stängsel för djur och feromonfällor i lök.

Drömmen om Finland

Knut kommer från en ort utanför Helsingborg i nordvästra Skåne. Han är uppvuxen med försöksodlingar då föräldrarna driver familjeföretaget Olssons Frö AB. Företaget har sitt säte i Helsingborg och säljer bland annat grönsaksfrö, blomfrö, vallfrö, plantor samt diverse odlingstillbehör.

Men i stället för skorrande skånska pratar Knut med en något finlandssvensk accent, vilket förklaras av att hans mor är finlandssvenska och kommer från en gård utanför Valkeakoski. Gården drivs nu av hans morbror.

Bokstaven H. i hans namn är en förkortad variant av dubbelnamnet Knut Holmberg Andersson.

– Jag har dubbelt medborgarskap och jag har alltid haft en dröm om att arbeta i Finland så jag tyckte att Åland ligger perfekt mitten emellan när jag såg hushållningssällskapets annons om rådgivartjänsten. Dessutom ligger arbetsuppgifterna i linje med mitt intresse att utveckla min kompetens inom specialodling.

Svenskt jaktkort och jägarexamen

Jobbet på Åland ger också goda förutsättningar för fritidsintressen som jakt och fiske.

– Jag har svenskt jaktkort och jägarexamen, men senast jagade jag faktiskt i Valkeakoski, säger Knut H. Andersson som inte har någon familj och därför har fina möjligheter att också satsa på nya fritidsintressen.