Kemifabrik 1 A Webben
Distriktschef Thomas Sundqvist konstaterar att Metsä Groups fabriksinvestingar kommer att öka på efterfrågan av inhemskt virke, vilket gagnar skogsägarna.
Tema

Nya investeringar leder till
ökad efterfrågan på massaved

I höst inleder Metsä Groups nya tallsågverk i Raumo sin verksamhet. Nästa år öppnar den nya cellulosafabriken i Kemi. För markägarna i Österbotten är det positivt. Bolagets anskaffning av virke kommer att öka i landskapet, säger distriktschef Thomas Sundqvist.

Det har skett stora investeringar inom skogsindustrin på senare år. Ett bolag som investerat stort är Metsä Group, som förra året fattade beslut om att bygga en ny cellulosafabrik i Kemi. Fabriken, som kommer att använda över sju miljoner kubikmeter massaved per år, väntas stå klar på hösten 2023.

– Den befintliga cellulosafabriken i Kemi har en användning på cirka tre miljoner kubikmeter massaved, så när den nya fabriken inleder produktionen kvartal tre 2023 så ökar Metsä Groups behov av massaved med över tre miljoner kubikmeter, säger Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt.

År 2018 inleddes produktionen vid Metsä Groups nya cellulosafabrik i Äänekoski. Fabriken som byggs i Kemi grundar sig på samma koncept. Förutom de fabrikerna har Metsä Group också satsat på sågsidan och i höst i år inleds verksamheten vid det nya sågverket i Raumo.

– Tallsågverket i Raumo byggs i anslutning till cellulosafabriken som finns där och även den satsningen ökar vårt behov av tallstock. Den fabriken beräknas använda 1,5 miljoner kubikmeter tallstock årligen när produktionen inleds, berättar Sundqvist.

Kemi 8Bd58E2377F07699 Org
Ett bolag som investerat stort är Metsä Group, som förra året fattade beslut om att bygga en ny cellulosafabrik i Kemi. Fabriken, som kommer att använda över sju miljoner kubikmeter massaved per år, väntas stå klar på hösten 2023. ILLUSTRATION: Metsä Group

Kan också påverka prisbilden

Det här är goda nyheter för markägarna i hela landet och inte minst i Österbotten.

– Det är fråga om betydande mängder virke som ska in och vårt distrikts behov av massaved ökar. Och det är sannolikt att en ökad efterfråga kommer att synas i prisbilden så länge marknaden fungerar som den ska. Så för markägarna är de här investeringarna mycket positiva, säger Sundqvist.

Virkesbolagen samarbetar kring virkesanskaffningen för att minska på logistikkostnaderna. Det innebär i praktiken att Metsä Group från de norra delarna av Österbotten levererar en del av massaveden till UPM:s fabrik i Jakobstad.

Virket som avverkas söder om Vasa levereras främst till Raumo och Kaskö.

– Till fabriken i Kaskö levereras gran-, björk- och aspmassa, medan det till Raumo levereras tall- och granmassa. I vårt distrikt används årligen cirka 0,5 miljoner kubikmeter massaved och några hundratusen kubikmeter stock, småstock och energived. Den totala mängden varierar från år till år beroende på fabrikernas behov, förklarar han.

Hur mycket användningen ökar när produktionen inleds i Kemi och Raumo vet han inte, men anskaffningsmängderna ökar redan i Österbotten, enligt Sundqvist.

– I vårt distrikt har anskaffningsmängden ökat med tio procent i år och mängderna ökar troligen också nästa år – både det som köps på rot och levererans.

Hur har årets virkeshandel kommit igång?

– Det har börjat lugnare än i fjol men virkeshandeln har ändå gått bra hittills. Nu är det också en bra vinter som möjliggör avverkning av vinterstämplingar och det arbetet ser ut att kunna fortsätta ännu en tid, svarar Sundqvist.

Metsä Group har ännu möjlighet att köpa in stämplingar som kräver frusen mark.

– Det tar nu ett par veckor innan kontrakt som görs nu kan åtgärdas och vi lovar inte avverkning i sådana skiften där det krävs vinterföre för att få virket transporterat till fabrik. I första hand är det sommarstämplingar som vi köper för tillfället.

Kemifabrik 2 Webben
Sedan årsskiftet erbjuder Metsä Group ett nytt prissättningssystem i gallringsstämplingar som i praktiken innebär ett pris per kubikmeter oberoende av om det är massaved eller stock.

Ny prissättning

Sedan årsskiftet har virkesbolaget ifråga infört ett nytt prissättningssystem i gallringsstämplingar som inte utgår från olika sortiment utan grundar sig på stamprissättning.

– Det innebär i praktiken att vi betalar ett pris per kubikmeter oberoende av om det är massaved eller stock, menar Sundqvist.

Metsä Group kommer också att satsa på kampanjer under året. En kampanj som inleds den 15 februari och pågår till den 15 juni är plantskogsröjning.

– Det är alltid viktigt att plantskogsröjning utförs för att skogen ska växa bra, så nu erbjuder vi våra medlemmar rabatt på priset för plantskogsröjningen. Så vi rekommenderar alla att kontrollera om det finns behov av plantskogsröjning i deras skogar. Vi erbjuder oss att ge offert på objektet, konstaterar Sundqvist.