Jordbruk

Ny lag om ekologisk produktion
minskar kontrollen på gårdarna

Den åländska landskapslagen om ekologisk produktion ska uppdateras för att anpassas till EU:s nya bestämmelser som träder i kraft den 1 januari 2022.

För den enskilde ekologiska producenten kommer förändringen inte att ha någon större praktisk betydelse.

– Men det blir lite mindre byråkrati. De ekologiska gårdarna ska liksom tidigare certifieras varje år, men den fysiska kontrollen av gårdarna behöver bara göras vartannat år, berättar lantbruksinspektör Tina Danielsson.

Hon har tidigare jobbat bland annat som husdjursrådgivare vid Ålands Hushållningssällskap, men har nu tagit över ÅPF-direktören Sue Holmströms förra tjänst som inspektör vid landskapsregeringens jordbruksbyrå.

EU:s nya grundförordning om den ekologiska produktionen har generellt striktare, tydligare och mer enhetliga regler för medlemsländerna. Generella undantag som tidigare tagits försvinner. Bland annat finns ambitionen att användningen av icke-ekologiskt växtförökningsmaterial och icke-ekologiskt uppfödda djur för avelsändamål skall fasas ut.

Nya mål och principer i är bland annat att främja korta distributionskedjor och lokalproduktion, bidra till giftfri miljö och hög grad av biologisk mångfald samt främja markens långsiktiga bördighet. De delar som tas upp i den nuvarande åländska lagen om kontroll av ekologisk produktion ändras inte.