Jordbruk EU Globalt Marknad

Coronakrisen rubbar inte
de globala agrarmarknaderna

Coronapandemin ska inte jämföras med finanskrisen 2008, som framkallade enorma fluktuationer på marknaderna för jordbruksvaror. Enligt kommissionen finns inga nämnvärda tecken på hotande marknadsstörningar under de närmaste åren.

I sin utblick över situationen på jordbruksmarknaderna fram till 2030 räknar kommissionen närmast med smärre förändringar i priser och efterfrågan under de närmaste tio åren. Detta gäller i synnerhet för spannmål, oljeväxter och mejeriprodukter.

Svåra skördeförhållanden och snabba efterfrågeändringar kan i princip tära på spannmålslagren. Men för övrigt utgår kommissionen från att ekonomin kommer att stabilisera sig senast 2023 då coronakrisen är över.

Den tilltagande konkurrensen om mark förhindrar en utvidgning av jordbruksarealen de närmaste tio åren. Odlingsytan för de vanligaste spannmålsarterna torde de facto naggas något i kanterna fram till 2030, medan arealen för foderväxter ökar något.

De negativa effekterna av en krympande areal motverkas i gengäld av stigande avkastning då nya och effektivare jordbruksmetoder tas i bruk. I centrum för utvecklingen står digitalisering, bättre arbetsförhållanden och skärpta miljöstandarder.

Experterna i Bryssel går ut med uppskattningar om årliga veteskördar på omkring 277 miljoner ton. EU:s export av spannmål förblir stabil, framför allt till marknaderna i Nordafrika och Mellanöstern.

Den negativa trenden inom oljeväxter torde lugna ned sig under det närmaste decenniet. Enligt kommissionen medför raps stora fördelar i fruktföljden och räknar med en stigande produktion av soja och solrosfrö i EU.

EU fortsätter att exportera socker

Enligt prognoserna kan EU-produktionen av proteinväxter öka med 30 procent fram till 2030. Sockerproduktionen kan stabilisera sig på en nivå av 16,2 miljoner ton. Detta ger utrymme för en lätt ökning av exporten.

Mjölkproduktionen i EU torde öka med 0,6 procent per år under den följande tioårsperioden. Andelen ekologisk mjölk väntas stiga från 3,5 procent till 10 procent fram till 2030.

Tillväxten inom exporten av mejeriprodukter kan däremot avta. Förändringen är långsam, men EU kommer förblir det oaktat en exportör av mjölk. Mer pessimistiskt uttrycker sig kommissionen om produktionen och handeln med nöt- och griskött.

Det beror på att konsumtionen av rött kött fortsätter att minska. EU-länderna måste framöver räkna med förluster och neddragningar inom köttexporten. Detta berör framför allt exporten av griskött till Asien.