Mg 9964
Regeringssonderaren och antagligen blivande statsministern Antti Rinne berättade i onsdags tillsammans med Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Juha Sipilä och Pekka Haavisto vem som fortsätter regeringsförhandlingarna.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Nu förhandlar Antti Rinne
om en rödmylleregering

KOMPLETTERAD 8.5 kl 15.55 MED MATS NYLUNDS KOMMENTAR
En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag.
Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.

 

Antti Rinne försäkrade på en presskonferens i går efter att ha informerat riksdagsgrupperna, att han länge försökte utreda ett alternativ bestående av tre större partier, däribland samlingspartiet.

– Efter långvariga överläggningar kom jag emellertid fram till att det skulle gå lättare att samarbeta med centern tillsammans med de övriga partierna som vi nu fortsätter förhandla med.

Samlingspartiet ville ha stramare linje

Antti Rinne framhöll att det inte var personliga schismer mellan honom och samlingspartiets ordförande Petteri Orpo, som ledde till att man inte kunde komma överens.

– Han hade sina riktlinjer och det visade sig att vi stod långt från varandra, sade Antti Rinne.

Regeringen 2 Rinne
Antti Rinne försäkrade att han jobbat för en koalition mellan tre stora partier, det vill säga socialdemokraterna, samlingspartiet och centern men kom fram till att rödmyllealternativet ändå blev det bästa.

Vid samma presskonferens berättade Petteri Orpo att det var stor skillnad på åsikterna om finansieringen av åtgärderna i det kommande regeringsprogrammet och den ekonomiska politiken.

– Vi ville förverkliga de politiska målsättningarna men inom en stram ekonomisk linje sade han.

Orpo
Petteri Orpo berättade att det var stor skillnad mellan samlingspartiet och socialdemokraternas åsikter om finansieringen av åtgärderna i det kommande regeringsprogrammet och den ekonomiska politiken. Samlingspartiet ville hålla en stram finansieringslinje.

Sipiläs parti ville ändå vara med

Centerns ordförande Juha Sipilä konstaterade att det fanns en tydlig majoritet i hans parti för ett regeringsdeltagande trots det svidande nederlaget i det senaste valet.

Att Antti Rinne gärna ville ha centern med i regeringen var kanske inte någon större överraskning, snarare att centern gick med på det.

Sipilä
Att centern gick med på Antti Rinnes påtryckningar för regeringsdeltagande var ändå en överraskning efter partiets brakförlust i riksdagsvalet. Långt de flesta inom partiet ansåg i alla fall att vi ska vara med, sade ordförande Juha Sipilä.

– En övervägande majoritet inom partiet, cirka 80 procent, ville ändå se oss i regeringen, sade Juha Sipilä. Han hänvisar till en förfrågan som partiet riktat till sina förtroendevalda och riksdagsgruppen tidigare den här veckan.

Också centern har dock gått ut med en annan linje i den ekonomiska politiken och i arbetsmarknadspolitiken än socialdemokraterna.

– Regeringsförhandlingarna blir inte lätta, sade Juha Sipilä.

SFP är gärna med och påverkar

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var glad över att SFP åter kallas till regeringsförhandlingar.

– Vi har suttit i regering och de senaste fyra åren i opposition och vi vet att vi har bättre möjligheter att påverka i regeringen, sade hon. Anna-Maja Henriksson hoppas på ett regeringsprogram som kan bidra till att skapa arbetsplatser. 

Henriksson
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson påminde om att partiet har bättre möjligheter att påverka politiken i regeringsställning än i opposition. Bakom Anna-Maja Henriksson står vänsterförbundets ordförande Li Andersson.

– Vi strävar efter ett rättvist regeringsprogram och vi väntar oss inte svåra men kanske färgstarka förhandlingar.

De grönas Pekka Haavisto betonade klimatförändringen, medan vänsterförbundets Li Andersson framhöll att de ekonomiska skillnaderna mellan människor måste minskas liksom fattigdomen.

För tidigt tala om ministrar

Antti Rinne betonade för sin del klimatförändringen och den biologiska mångfalden samt betydelsen av en hög sysselsättning.

– De små och medelstora företagen behöver uppmärksamhet, sade han bland annat.

Han ville även understryka att infrastrukturen måste förbättras.

– Våra farleder och vårt vägnät har blivit efter och det måste vi göra något åt.

Vidare ville Antti Rinne påpeka att regeringsbasen torde ha stöd av 1,7 miljoner väljare, det vill säga 55 procent av dem som röstade.

Ett par frågor väckte både Juha Sipiläs och Pekka Haavistos eventuella regeringsmedverkan. Båda har aviserat sin avgång som partiordförande i år. Också frågan om ministerposter dök upp.

Juha Sipilä underströk att frågan om ministerfördelningen kommer först efter att partierna kommit överens om ett regeringsprogram. Också Pekka Haavisto underströk att det är för tidigt att spekulera om ministerposter.

Nämnas kan att riksdagsgrupperna från de partier som nu förhandlar om regeringssamarbete har 117 platser i riksdagen.

SLC-ordföranden nöjd

SLC:s ordförande Mats Nylund är glad över att SFP nu är med i regeringsförhandlingarna.

– Det är av stor betydelse för Svenskfinland, för landsbygden med skärgården och för våra basnäringar säger han. Han påminner också om att tre SLC-medlemmar ingår i svenska riksdagsgruppen vilket ger goda förutsättningar för att bevaka landsbygdens intressen, i synnerhet med SFP som regeringsparti.

Regeringsforhandlingar Mats
SLC:s ordförande Mats Nylund förutspår armbrytningar om skogsavverkningar och djurvälfärden under de kommande regeringsförhandlingarna men tror ändå på att frågorna får en lösning.​

– Vårt inflytande på landsbygdsfrågorna hade kanske varit ännu större om samlingspartiet hade varit med i regeringen i stället för centern, men vi måste också komma ihåg att vi med centerns hjälp får stöd i de centrala frågorna för landsbygden.

Mats Nylund tror att parterna ska kunna kompromissa sig fram till ett regeringsprogram. Han är inte oroad för att inte näringslivets intressen beaktas:

– Det finns en stark företagarvänlig falang i flera av de partier som nu deltar i regeringsförhandlingarna, säger han.

Vad gäller landsbygdsnäringarna tror Mats Nylund att det kan bli armbrytningar om nationella mål för skogsavverkningar och om nivån på kraven i lagen om djurens välbefinnande som har långt gående konsekvenser för hela Finlands husdjursproduktion.

– I de här frågorna gäller det för alla partier att se de stora helheterna och inte hänga upp sig på symbol- eller detaljfrågor, säger han.

TEXT & FOTO
Nina-Colliander-Nyman
Micke Godtfredsen