Silver1
Marcus Rosenlund vetenskapsredaktör och författare visar hur litet ett problem blir om man jämför det med universum. FOTO: Pia Franzén
Jordbruk

Må bra-dagen på Silverskär
fokuserade på nya perspektiv

Förra veckan fick åländska lantbruksproducenter möjlighet att träffas och ta del av det program som bjöds på av Ta hand om bonden-projektets ”Må Bra dag” för lantbruksföretagare. Temat var ”Övervinn stressen!”. För att minska på stressen är det bra att man träffar andra och får nya perspektiv på sina bekymmer, påpekade föreläsaren Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör och författare.

Som många deltagare lade märke till så var decembervädret ovanligt kallt, vilket gjorde att isen ställvis hade börjat lägga sig, vilket i sin tur gjorde det oklart ännu dagen före om LPA alls kunde ordna Må bra-dagen ute på Silverskär.

Så för planeringsgruppen blev projektets sista svenskspråkiga evenemang en liten rysare, innan vinden vände och isarna släppte sina klor om havet.

Märta Strömberg-Nygård från LPA motiverade valet av tema för de cirka femtio lantbrukare som sökt sig till evenemanget i sitt inledande välkomsttal:

– Vi har valt att fokusera på stresshantering då det har varit ett besvärligt år med torka, dålig skörd och så har kostnaderna stigit, säger hon. 

Märta berättade även kort om företagshälsovården.

Susann Rabb, projektarbetare i Ta hand om bonden-projektet konstaterade att projektet fortsätter nästa år:

– Och vi hoppas att det blir en stadigvarande tjänst, säger hon.

Pia Franzén, projektassistent i Ta hand om bonden -projektet, är ett nytt tillägg till projektet och hon jobbar främst med kontorsuppgifter på båda språken, men även med planering av evenemang på svenska.

– Det är även i fortsättningen Susann Rabb ni ska ta kontakt med, mina uppgifter är kontorsfrågor och evenemang, påpekade hon.

Silver2
Utbildaren och ledarskapscoachen Harriet Bodö, höll en ingående föreläsning om stresshantering. FOTO: Franzén

Balans i arbetslivet

Utbildaren och ledarskapscoachen Harriet Bodö, höll en ingående föreläsning om stresshantering.

Stress är en överlevnadsinstinkt, det handlar mycket om kontroll.

– Prioritering och planering är viktigast för att få en balans i arbetslivet, säger hon:

– Var realistiskt när du planerar din arbetsdag och fritid. Det finns 168 timmar på en vecka. Minns att planera in vila och återhämtning, håll din semester på ditt eget vis. Planera och håll ledigt på ett sätt som passar dig. På lantbruket kan man inte ta en fem veckor lång semester, men man kan klämma in ledig tid under dagen.

Självledarskap är att styra sina tankar och beteende mot mål. Företagaren är tvungen att leda sig själv. Företagaren kan ofta jobba ensam, man har många roller och uppdrag till exempel service av maskiner, uppköpare, chef.

– Det kan vara bra att fundera på vilka jobb man kan samarbeta med för att få avlastning från sitt eget jobb.

– Och minns att be om hjälp! Ensam är inte stark, säger Harriet.

Silver3
Marcus Rosenlund vetenskapsredaktör och författare var en av gästföreläsarna som berättade hur man kan se över problem i annat perspektiv. FOTO: Pia Franzén

Att sakna rötter ger en stor stress

Marcus Rosenlund, prisbelönad vetenskapsredaktör och författare med podcasten kvanthopp, började med att säga att han inte kan så mycket om jordbruk. Men på samma gång avundas han att bönderna vet varifrån de kommer och att de får jobba med jorden som är så viktig.

Han lyfte fram perspektiv från mikroberna i myllan upp till universums oändlighet. På samma gång som han säger att världen är stor så är den ändå rätt liten.

Under oss finns 12.000 kilometer fast material, varav en stor del är lava och ser man uppåt från åkerkanten ser man himlen och atmosfären som är oändligt stor. Jordbrukaren har ändå bara ca 20-30 cm mylla att jobba med för att producera sina produkter.

– Man ska inte ta myllan förgiven, myllan tillkommer för att mikrober arbetar för att få mer organiskt material till myllan, sade han.

För att få mylla bör marken vara en ostressad, han lyfter fram att kanske vi borde ordna en ”Må bra dag för marken och dess mikrober”? Marken är bondens viktigaste redskap och mår inte marken bra så mår inte heller växterna bra och resulterar i att bonden får dålig lönsamhet.

– Alla mikrober är levande varelser och i en näve med mylla finns det en större mängd mikrober mera än hela världens befolkning som har någonsin funnits på jorden.

För att minska på stressen är det bra att man träffar andra och får nya perspektiv på sina bekymmer. Marcus lyfter gärna blicken uppåt rymden och jämför hur små hans egna bekymmer blir i jämförelse med universum.

– Att byta perspektiv gör att man har lättare att se på problemen.

Silver4
Planeringsgruppen som tillsammans har planerat Må bra-dagen, från vänster Märta Strömberg-Nygård, LPA expert; Susann Rabb, projektarbetare och Pia Franzén, projektassistent. FOTO: Petra Sundin