5896284640 6D47Dfb5Fa O
Snöbelastningen på stora tak med liten lutning blir allt större. Enbart den här veckan har tillväxten varit 30 kilo per kvadratmeter på vissa håll i Finland. En tumregel är att ett snötäcke på 50 centimeter ska avlägsnas men det beror förstås också på snöns täthet.
Jordbruk Maskin & teknik

Nu är det skäl att hålla koll på snöläget på stora tak

Finlands miljöcentral SYKE påminner om snömängder på stora tak med liten lutning. Det här gäller också jordbrukets produktionsbyggnader som ladugårdar, maneger för ridning och växthus.

Den senaste tidens snöfall har gjort att snömängderna på stora tak ökat avsevärt. Enligt Finlands miljöcentral SYKE är det skäl till att granska snömängderna på hallarnas tak eftersom konstruktionsfel i taken börjar ge sig till känna vid snöbelastning på 80-100 kilo per kvadratmeter.

Snöbelastningen ligger nu på 60-100 kilo per kvadratmeter i östra och norra Finland. I västra Finland ligger snöbelastningen nu på 30-60 kilo per kvadratmeter. Mest snö finns det i området mellan linjen Kotka-Joensuu och Finlands sydöstra gräns mot Ryssland. Där ligger snöbelastningen på många platser på 100 kilo per kvadratmeter eller mer.

Under den senaste veckan har de rikliga snöfallen lett till att snötäcket vuxit på flera håll. På vissa platser kan den här veckans tillväxt handla om mer än 30 kilo per kvadratmeter.

Avståndet mellan takstolarna inverkar också

Mest utsatta är stora tak med liten lutning. Är dessutom avståndet mellan takstolarna långt är risken för skador och ras ännu större.

Sådana här byggnader är jordbrukets produktionsbyggnader som ladugårdar, svinhus, olika lagerhallar och maneger för ridning. Också med växthus gäller det att vara alert vid omfattande snöbelastning.

– Ägarna till hallarna bör aktivt följa med snöbelastningen och se till att snön avlägsnas från hallarnas tak enligt behov, också när snö har samlats enbart på en del av taket, berättar SYKE:s ledande hydrolog Bertel Vehviläinen.

Snöns vikt beror på dess täthet och snötäckets djup.

– En tumregel är att ett snötäcke på 50 centimeter ska avlägsnas och för snöfällningen är det skäl att anlita fackmänniskor, påminner Vehviläinen.