Livet på landet

Ny lag innebär stor förändring för privata väglag och kommuner

Från och med början av året omfattas privatvägar av ny lagstiftning. Lagen medför märkbara förändringar främst när det kommer till förvaltning och underhåll.

Förutom de privata väglagen omfattar den nya lagstiftningen också kommuner, eftersom kommunernas vägnämnder upphör att existera i år. Fram över kommer till exempel tvister om privatväglagens beslut att avgöras i tingsrätten i stället för i den kommunala vägnämnden.

Specialsakkunniga Jaakko Rahja vid Finlands vägförening (Suomen Tieyhdistys) säger att den nya lagen medför en hel del förändringar för upprätthållare av privata vägar och kommuner.

– Den nya lagen för med sig överraskande många förändringar för kommuner, väglag, externa väganvändare, el- och telebolag samt lantmätare. Till exempel är det bra att känna till den juridik som omfattar nedläggningen av kablar i vägar, konstaterar Rahja.

Det nya året medför också förändringar i Lantmäteriverkets rekommendationer för hur privatvägars vägandelar ska beräknas. Dessutom måste de privata väglagen också börja beakta de nya regelverk som gäller personuppgifter. Det här innebär mera ansvar.

– Väglagen har under de senaste åren fått många nya ansvarsuppgifter och krav. Det blir allt viktigare att man klarar av att sköta saker på ett korrekt sätt, såväl tekniskt som juridiskt. I rätt tid och på rätt sätt, säger Rahja.

Under vintern och våren ordnar Finlands vägförening regionvis en temadag för privatväglag, på sexton olika orter runt om i Finland. De olika orterna och mer information finns på www.tieyhdistys.fi.