Dsc08029
Stallhagens bryggeri har efter utbyggnad flerfalt utökat sin produktion. Bryggmästaren Mats Ekholm kan nu tillverka nio ölsorter parallellt och på ett år blir det närmare 20 olika slags öl. FOTO: Rolf-Lennart Witting
Landsbygdsnäringar Marknad

Slottsdestilleriet ny satsning
på åländsk sprit

Bryggeriet Stallhagen och kändiskocken Michael Björklunds restaurang Smakbyn startar tillsammans ny sprittillverkning som granne med Kastelholms slott på Åland. Det nya bolaget Slottsdestilleriet Ab väntas lansera sina första produkter om cirka ett år.

– Vi börjar med gin, likörer och vodka. Senare blir det eventuellt också whisky, säger Stallhagens bryggmästare Mats Ekström, som är vd och en av frontfigurerna för det nya bolaget.

Destilleriet inryms i café- och restaurangbyggnaden Jan Karlsgården, som bolaget arrenderar av Landskapets Fastighetsverk. Lokalen byggs om så att destilleriet inryms i byggnadens nuvarande restaurang och källare. Ett ny café med uteservering öppnas redan till sommaren.

Delägare i Slottsdestilleriet är också landskapsregeringens riskkapitalbolag Ålands utvecklings Ab samt familjen Holmberg i Mariehamn via turist- och konferensanläggningen Silverskär.

Gin första produkten

Destilleringsutrustningen från Smakbyns restaurang ett stenkast ifrån ska småningom flyttas över till Jan Karlsgården där renoveringen redan påbörjats.

– Nu ska vi också skapa nya recept för våra produkter. Allt vi gör ska hålla hög kvalitet, säger Ekholm.

”Matte” Ekholm är född och uppvuxen i Hangö och flyttade till Åland 1990 för att studera.

– Och lärandet fortsätter, konstaterar Mats 29 år senare.

Som destilleriets vd kommer Mats verkligen att bli sin egen chef eftersom han tills vidare är bolagets enda anställda.

– Gin blir vår första produkt. Men eftersom vi har den svenska och finlandssvenska snapskulturen kommer vi senare att ta fram ett helt sortiment inklusive vodka och genever.

Carl Lonndahl
Whiskykännaren och entreprenören Carl Lönndahl från Stockholm är en av delägarna i Slottsdestilleriet Ab, vars affärsidé bygger på utveckling och produktion av egna destillat samt distribution av utvalda alkoholdrycker. FOTO: Vippel Press

Whisky mognar redan i Smakbyns källarvalv

Michael Björklund, som tillsammans med frun Jenny driver Smakbyn via bolaget Nordiska Matkompaniet Ab, hoppas att samarbetet mellan Smakbyn, Stallhagen och turismanläggningen Silverskär ska inspirera andra åländska företag.

Paret Björklund äger också bolaget Tjudö Vingård Ab, som de köpte sedan företagets grundare Peter ”Bongo” Eriksson omkommit i en olycka. Eriksson började redan på 80-talet tillverka vin, likörer och rom av åländska äpplen samt melass från sockerbetor som på den tiden ännu odlades på Åland.

Rättigheterna till dessa produkter samt den åländska whisky som sedan några år finnas lagrad i ekfat i Smakbyns källare tillhör fortfarande Björklundarnas Tjudö Vingård Ab.

Hur det blir i framtiden återstår att se. Michael Björklund har tidigare sagt att hans whisky ska lagras minst tio år innan det kan bli aktuellt att börja sälja den.

– Först ska whiskyn provsmakas, påpekar Mats Ekholm.

För detta har Slottsdestilleriet sakkunskap nära till hands. Whiskykännaren och entreprenören Carl Lönndahl från Stockholm är nämligen en av delägarna i bolaget, vars affärsidé bygger på utveckling och produktion av egna destillat samt distribution av utvalda alkoholdrycker.

Lönndahl besökte i fjol också Kyrö Destillery i Storkyro utanför Vasa. Männen bakom bolaget drömde om whiskytillverkning, men de slog först igenom just med sin gin.

Aktieteckning för allmänheten?

Pengarna från företagets första finansieringsrunda går till renoveringar och anskaffning av apparatur för bränning, men det kan också bli aktuellt med en investeringsrunda till allmänheten.

Stallhagens vd Jan Wennström ser investeringen i det nya destilleriet som ett viktigt strategiskt steg.

– Jag ser verkligen fram emot samarbetet och tror att vi har alla möjligheter att göra fantastiska saker tillsammans, säger Wennström.