Knackmaskinen 1 B
Ålands Skogsindustriers noggrant kalibrerade ”knackmaskin” Rosgrade ryms i en gul liten låda. Godbysågens produktionschef Daniel Sundblom hoppas att testresultaten ska hjälpa företaget att få bättre betalt för sitt virke.
Skogsbruk Tema

Nu är det bevisat:
Åländska granvirket
starkast i Norden

En liten manick som Ålands Skogsindustrier Ab låtit installera vid sågverket i Godby bevisar att åländskt granvirke är starkast i hela Norden.

– Det är unikt och exklusivt att nittio procent av ett testparti granvirke uppfyllde täthetsgraden C30, säger produktionschefen Daniel Sundblom.

Det handlar om en investering på drygt 100.000 euro i en liten maskin som heter Rosgrade och är knappt större än en ordinär kappsäck. Den mäter virkets hållfasthet genom att i brädet eller plankans ena ända knacka in en liten grop som knappt är synlig för blotta ögat.

Men den maskinella hållfasthetssorteringen är ändå så exakt och noggrann att när sågverket testat samma plankor flera gånger har avvikelserna inte vara större än plus/minus en promille.

C24 krävs för takstolar

Det sågade virket ska uppfylla en CE-standard och tidigare har kontrollen av virkets hållfasthet i Godby skett visuellt och enbart med ögonmått.

Men också dessa visuella testresultat för olika virkespartier måste sågarna enligt regelverket spara i minst sex år.

Men maskinen Rosgrade mäter inte bara virkets täthet i Hertz-frekvenser utan även längd, tjocklek, bredd och fuktkvot. Beroende på utfallet sorteras virket från det löpande bandet i olika fack.

Standardnormerna är C18, C24 och C32. För att exempelvis få användas till takstolar måste virket uppfylla hållfasthetsnormen C24. Sådant virke har från Åland mestadels gått på export till Mellaneuropa.

Åland slår Gotland med hållfast granvirke

Enligt Daniel Sundblom skulle Ålands Skogsindustriers ledning ha varit nöjd om nittio procent av virket hade klarat C24, men nittio procent av det sågade åländska granvirket kom alltså över kvalitetskravet C30!

– Det var en positiv överraskning. Och när vi sände samma parti virke till ett laboratorium i Sankt Michel där man med maskin testar hållfastheten genom att maskinellt bryta av bräderna klarade vårt virke C35 och till och med ända upp till C40.

I Sverige växer det bästa virket i trakterna norr om Dalälven, som mynnar ut i Bottenhavet vid Älvkarleby i höjd med norra Åland. Det allra starkaste virket i Sverige växer på Gotland, men det åländska virket har alltså visat sig vara ännu starkare.

Knackmaskinen 2
Rosgrade mäter virkets hållfasthet genom att i brädet eller plankans ena ända knacka in en liten grop som knappt syns, visar Daniel Sundblom.

Mera pengar för bättre hållfasthet?

Trots att Rosgrade sorterar ut sågat virke efter täthetsgraden behövs det för kvalitetsbedömningen ändå fortfarande en visuell efterkontroll för att kontrollera hur skeva eller böjda bräder och plankor är. Där kan det vindpinade åländska virket kanske ha en större andel som inte uppfyller de högsta kvalitetskraven.

Ett annat problem med virke från Åland är enligt Sundblom svårigheten att hitta en tillräckligt stor andel längre längder.

Alla plankor bräder som lämnar sågverket i Godby förses med en stämpel som bland annat visar vilken kvalitet virket håller beträffande tätheten. För starkare virke hoppas bolaget kunna få bättre betalt.

– Det handlar då om virke som sannolikt går på export. Nu måste vi se vilka priser det går att få ut för virke i kvalitetsklasserna C30 och C35. Men för att kunna sälja C35-klassat virke måste vi själva hit till Åland skaffa en bänk där vi maskinellt bryter av plankorna och gör egna tester för att bevisa att virket faktiskt uppfyller de högre hållfasthetskraven.

Eftersom granvirke är mera efterfrågat och dessutom starkare än furu har det åländska skogsbolaget tills vidare endast använt sin nya utrustning för att testa granvirkets hållfasthet.

Men Daniel Sundblom är övertygad om att också åländsk furu skulle visa sig starkare än tall från Finlands och Sveriges djupa skogar.

– Men om det ska bli aktuellt att C-klassa furu handlar det främst om impregnerat virke, påpekar produktionschefen.

Sågar så mycket som torken klarar

När det gäller upparbetningen av det åländska virket efter nyårsstormen Alfrida säger Sundblom att Ålands Skogsindustrier i stort sett ligger i nivå med sin målsättning att till slutet av juli ha tagit hand om lika mycket virke som under hela fjolåret.

– Så vid årets slut ska vi ha behandlat nästan dubbelt upp jämfört med virkesmängden 2018. Mera kan vi inte ta emot på grund av problem med avsättningen.

En flaskhals har varit brist på lagringsutrymmen vid anläggningen i Godby, men där har man ändå sågat cirka en tredjedel mera stock än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

– Det är maximalt vad vår nuvarande torkkapacitet klarar av.

Tvingas nu sälja mera rundvirke

Skogsbolaget har kallat in extra maskiner och personal både för avverkning, utdrivning och förädling, men måste nu sälja en större andel rundvirke än i normala fall.

– För oss skulle det vara bra att kunna sälja mera flis, men våra vanliga kunder har sina flislager ganska fulla.

Däremot har Ålands Skogsindustrier under vintern och våren fått väldigt lite löv- och björkved.

– Så den skogen tycks i huvudsak ha klarat stormen, konstaterar Daniel Sundblom.