Jordbruk Landsbygdsnäringar

Ingen utjämningsreservering
i jordbrukets beskattning

Eftersom riksdagen har avslutat sitt arbete för den här valperioden förfaller regeringens proposition om en förhöjning av utjämningsreserveringen i jordbruksbeskattningen.
– Det är mycket beklagligt att det gick så här, men det finns en risk att regeringen dragit tillbaka förslaget i alla fall eftersom det råkat i onåd hos EU-kommissionen, säger SLC:s ordförande och SFP-riksdagsledamoten Mats Nylund. Han hade i övrigt sin sista arbetsdag i riksdagen tisdag.

I sin beredning hade regeringen, i praktiken de sakkunniga på finansministeriet, kommit fram till att ändringen inte skulle strida mot EU:s regler. Det heter dock i motiveringarna till regeringens proposition att ärendet lämnar rum för tolkning och kommissionen torde alltså ha tolkat saken på ett annat sätt.

Regeringen kom i anslutning till budgetmanglingen i augusti i fjol överens om att höja taket för reserveringen från nuvarande 13.500 euro till 25.000 euro från och med skatteåret 2020. Taket på 40 procent av jordbrukets nettoinkomst skulle inte ändras.

Överenskommelsen om utjämningsreserveringen ingick i krispaketet till jordbruket som regeringen antog i samband med budgetmanglingen.

Motiveringen till höjningen var att gården skulle kunna använda de reserverade medlen för att genomföra nödvändiga investeringar, också fastän inkomsterna minskat.

SLC:s åsikt var att förhöjningen skulle ha trätt i kraft redan från och med 2019.

– Det hade varit en mycket välkommen förbättring för de gårdar som skulle behöva investera, säger Mats Nylund. Många gårdar har inte vågat eller inte kunnat investera på grund av sjunkande lönsamhet under flera år och det börjar påverka gårdarnas produktivitet, säger han.