Hampatroskning 2
Oljehampan är rätt hög och de mogna fröna faller lätt, så det gäller att köra med skärbordet högt.
Jordbruk

Normal oljehampaskörd väntas

– Ungefär två tredjedelar av våra odlare har tröskat sin hampa. Kvalitetsanalyserna är inte klara, men mängdmässigt ser skörden ut att bli 750-800 kilogram frö per hektar, säger Trans Farms Satu Pura.

Trans Farm meddelade i somras att företaget ingår odlingskontrakt för hampafrö av livsmedelskvalitet och satsar på en ny behandlingsanläggning.

I tisdags ordnades en tröskningsuppvisning hos Samuel Jussila i Janakkala. Jussila är förstagångsodlare av oljehampa och Trans Farms odlingsrådgivare. Tröskningen intresserar potentiella odlare, eftersom hampan är en reslig växt med starka och sega fibrer.

Trots uppehållsväder enligt väderprognoserna var vädret fuktigt och tröskningen avbröts när regnet tilltog och det blev tungt för tröskans hack. Jussila kommenterar att hampa kan tröskas i rätt fuktiga förhållanden, men då kör man ofta utan hack.

Att bärga oljehampan Finola kräver ingen specialutrustning, den kan tröskas med vanligt skärbord. Det går också att tröska hampa med reparbord och låta stjälkarna stå kvar över vintern.

Jussila har erfarenhet av att tröska kummin och spannmål, jämfört med dem kändes det rätt annorlunda att tröska den långa hampan.

– Oljehampans frön faller lätt, man får köra med skärbordet högt och försöka minimera spillet. Jag fick också pröva mig fram med tröskans inställningar, så det kom lite mycket skräp med i behållaren, kommenterar han.

Mängdmässigt verkar Jussilas hampafröskörd bli god, kring tusen kilo per hektar. Han sådde hampan 22.5 och vitklöver som underväxt dagen efter. Före sådden bereddes marken med tallrikskultivator på två centimeters djup och två besprutningar mot ogräs.

Hampatroskning 1
Samuel Jussila odlar oljehampa för första gången i år. Hans skörd ser ut att bli god mängdmässigt, cirka tusen kilo per hektar.
Intresse bland odlare

Trans Farm strävar efter en kontraktodlingsareal på cirka tusen hektar oljehampafrö av livsmedelskvalitet nästa år och ytterligare tusen till år 2022.

Dessutom fortsätter man producera hampautsäde, av vilket en del går på export, på cirka 200 hektar nästa år och gärna en större areal 2022.

Minimiarealen för kontraktodling är fem hektar och grundpriset utan kvalitetstillägg cirka en euro per kilo för oljehampafrö av livsmedelskvalitet. Satu Pura nämner att om skörden inte uppfyller livsmedelskraven, köper Trans Farm den till ett lägre pris för foderbruk.

– Ungefär femtio odlare har anmält intresse för att börja odla oljehampa av livsmedelskvalitet och jag räknar med att det motsvarar ungefär hälften av vårt mål.

Oljehampaskördens mängd varierar. Dåliga år kan skörden stanna vid 200 kilogram per hektar, goda år kan man nå upp till 1.200 kilogram.

– I år mognade oljehampan väldigt jämnt, oberoende när den var sådd, kommenterar Pura.

Hampatroskning 3
På tisdagens uppvisning gick hampan bra genom tröskan. Eftersom hampa har starka och sega fibrer, bör man följa med så att den inte tvinnar sig eller täpper till och förorsakar en brandrisk.

Nya anläggningen framskrider

Den planerade nya behandlingsanläggningen för oljehampafrön i Hausjärvi har bolagiserats.

Det nybildade aktiebolaget ägs av Trans Farm och Golden Malt, och ska heta Golden Farm om det godkänns av Patent- och registerstyrelsen.

Om allt går planenligt tas anläggningen i bruk nästa år.