Nobel2
Jord- och skogsbruksministeriet och FFD ser WFP:s fredspris som ett erkännande för hur viktig mat är för freden. FFD har precis som WFP ett flertal projekt på gång där man stöder matsäkerhet och jämställdhet, och därigenom också fred. Bilden är från Tanzania. FOTO: FFD
Jordbruk Globalt

Nobelpriset till WFP
kopplar samman mat och fred

Jord- och skogsbruksministeriet och Food and Forest Development Finland FFD ser fredspriset som en eloge till matens roll i att upprätthålla fred och stöda samhällen i pandemier.

Nyheten om att Nobels fredspris gick till Världslivsmedelsprogrammet WFP har tagits emot med glädje också i Finland. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) ser valet som ett erkännande för hur mat och fred är sammankopplade.

– Hunger driver människor till konflikt och är en orsak till migration, säger Leppä. Dessutom har coronapandemin förvärrat de globala livsmedelskriserna.

Minister Leppä understryker att coronaviruset för många länder orsakat en matsäkerhetskris, utöver pandemin.

– Genom att säkerställa matsäkerheten stabiliserar vi samtidigt hela samhället. FN:s planer på ett globalt toppmöte om livsmedelssystem är därför mera aktuellt än vi tidigare insett.

Även Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör vid jord- och skogsbruksministeriet, är nöjd över utmärkelsen.

– Vi på ministeriet blev alla väldigt glada över att fredspriset gick till WFP, säger Hielm.

Hielm har tidigare varit vice-direktör för Codex Alimentarius-kommissionen vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, som är WFP:s systerorganisation. Eftersom båda FN-organen har sina kontor i Rom är WFP välbekant för Hielm.

– Fackorganen är rätt olika trots att de båda strävar till att trygga livsmedelstillgången. Inom FAO sysslar man mera med att se till att det produceras mat på jorden. WFP kommer in i bilden när det inte finns mat.

Ständig resursbrist

Hielm understryker att WFP inte har någon enkel uppgift utan ständigt kämpar med resursbrist.

– WFP är lite som ett plåster som måste sättas in där läget är allra värst. Inom FAO görs ett mera långsiktigt arbete med fokus på en hållbar matproduktion och fungerande livsmedelskedjor.

Det hjälper däremot inte att komma med goda odlingsmetoder när ingen har möjlighet att odla, påpekar Hielm.

– Det kan handla om krig, extrema väderförhållanden eller en pandemi som nu. Globalt samarbete krävs för att uppnå resultat, men det har också sina utmaningar.

Hielm vet hur svårt det kan vara att försöka få 200 länder att jobba ihop.

– Det är en frustration inom FN-baserade organisationer. Politiskt starkare medlemsländer kan utöva diverse påtryckningar. Kina och USA vill gärna hävda sig, vilket inte är enkelt inom FN. Det syns igen som att Donald Trump vill dra sig ur samarbetet med FN.

Köp av röster eller länder som slår sig samman för att få majoritet förekommer också.

– Även EU försöker säkra sin egen position inom världspolitiken. Men det är betydligt enklare att få 27 länder med gemensam värdegrund att samarbeta, än 200 länder med helt olika syn på bland annat jordbrukspolitik.

Jobbet som görs är däremot väldigt viktigt.

– Motgångarna är många och beslutsfattandet går trögt, men samtidigt är det en altruistisk arbetsplats. Det var en glädje att komma på jobb när alla delade känslan av att vi ska göra vår planet bättre och trevligare att bo på.

Hielm tror inte någon motsätter sig vad WFP gör.

– De hjälper människor som svälter, och Nobelpriset lyfter fram vilken roll livsmedelsförsörjningen kan spela i att få mera fred.

Ffd
– FFD gratulerar WFP till fredspriset. Det är fint att kommittén för Nobelpriset lyfter fram en viktig sak som hunger och rätt till mat på världsagendan, säger Jenny Öhman, projektsakkunnig vid FFD. ARKIVFOTO

FFD gratulerar

Även vid utvecklingsorganisationen FFD där SLC är medlemsorganisation är man glad över att WFP fått utmärkelsen.

– FFD gratulerar WFP till fredspriset. Det är fint att kommittén för Nobelpriset lyfter fram en viktig sak som hunger och rätt till mat på världsagendan, säger Jenny Öhman, projektsakkunnig vid FFD.

Inom FFD arbetar man för samma frågor.

– Att mat finns tillgänglig både i rätt tid och till rätt pris är en grundläggande rättighet, sager Öhman.

Frågan om matsäkerhet berör oss alla.

– I Finland har vi en hög grad av självförsörjning, vilket uppmärksammats mycket under coronapandemin. Men för varor som importeras är det viktigt att de når oss i tid, och att de är säkra.

Tre fjärdedelar av världens fattigaste befolkning är beroende av småskaligt jordbruk för att få mat och inkomst.

– Det är viktigt att stöda småbruk direkt, eftersom de inte får stöd från annat håll. Småskaliga producenter i utvecklingsländer är också de mest utsatta för de förändringar klimatförändringen medför, och spelar en nyckelroll i att bromsa klimatförändringen.

Genom att stöda organisationernas arbete främjar man därigenom både fredsarbete och global matsäkerhet.

Läs också: FN:s livsmedelsprogram tilldelas Nobels fredspris