Img 9911
Naturresursinstitutet håller för närvarande på och räknar om mängden förnyelsemogen skog i vårt land. Det är viktigt att veta för att kunna få en så precis bild som möjligt av kolsänkan i våra skogar.
Skogsbruk EU

Naturresursinstitutet räknar om
avverkningsmogna skogsarealen

Naturresursinstitutet Luke kollar tidigare beräkningar av slutavverkningsmogna skogar i jämförelseberäkningar av Finlands skogars kolsänka. Det meddelade institutet förra veckan. Beräkningarna har närmast utgått från skogens ålder, vilket ger en större yta med förnyelsemogen skog än vad som uppmättes under den riksomfattande skogstaxeringen 2009-2013.


Beräkningarna har gjorts enligt en så kallad MELA-simulering. MELA är en förkortning av det finska ordet ”MEtsäLAskelma”, det vill säga skogsberäkning eller beräkning av skog.

– Det har visat sig att den sammanlagda förnyelse- eller slutavverkningsmogna skogsarealen har överdimensionerats i MELA-simuleringen, säger biträdande professorn vid Naturresursinstitutet Aleksi Lehtonen.

– Vi håller som bäst på att utföra en grundlig utredning inom det vetenskapliga samfundet av hur den observerade skillnaden påverkar kolsänkans jämförelsenivå, säger biträdande professorn vid Naturresursinstitutet Aleksi Lehtonen till LF.

– Vi försöker räkna oss fram till en enhetlig bild för beräkning av den skog som är mogen för slutavverkning, både med hjälp av MELA-simuleringen och den riksomfattande skogstaxeringen. Efter det räknar vi på nytt ut de arealbegränsningar som EU:s direktiv om markanvändning och skogsbruk LULUCF stakat ut och som avspeglar skogsvården under perioden för riksskogstaxeringen 2009-2013. Efter det ombildar vi MELA-simuleringen. Det här ska bli klar under maj, säger professor Aleksi Lehtonen.

Beräkningarna från EU:s medlemsstater av referensnivån, det vill säga den beräknade nivån för kolsänkor av skog granskas av EU-kommissionen. Förutom de tidigare beräkningarna som skickats till EU-kommissionen har Naturresursinstitutet i början av året publicerat en bredare rapport som gjort det möjligt inom det vetenskapliga samfundet att komma med egna bedömningar.

Finland kommer att få en rapport från EU-kommissionen i juni-juli, varefter en slutlig beräkning kommer att göras. Finland måste sedan lägga fram en rapport som innehåller eventuella preciseringar till kommissionen senast i slutet av det här året.

Ett seminarium om referens-, det vill säga beräkningsnivåer kommer i övrigt att hållas 6 juni på Helsingfors universitet. Rubriken är Skogarnas sänkor i klimatpolitiken.