Jordbruk SLC

Nationella stödpaketet:
Små höjningar i norr
men sänkning för enmagade
och trädgårdsodling

SLC:s förbundsfullmäktige beslöt nyligen att förorda det nationella stödpaketet för 2019. SLC har i alla fall en protokollsanteckning där det heter att ersättningen till djurvälfärden för grissektorn inom landsbygdsutvecklingsprogrammet bör prioriteras.

Stödpaketet undertecknades i tisdags. SLC tryckte på för några frågor i paketet, som också hörsammades.

– I ersättningen för lagring av trädgårdsprodukter har vi således kommit överens om att ersättningen i fortsättningen räknas enligt lagringssituationen i november och december, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Avsikten med det är att stöda dem som satsar på att lagra.

Vidare påminner han om att kraven på odling av dill och persilja i växthus har skärpts. Således ger sådd direkt i marken inte längre rätt till stöd.

Sänkning enligt 141-avtalet

I övrigt medför paketet den årliga sänkningen av stödnivåerna för svin och fjäderfä (de enmagade) och för trädgårdsodlingen.

– Det är en följd av avtalet med EU-kommissionen kring stödet enligt artikel 141, som vi tyvärr inte kan påverka, förklarar Jonas Laxåback.

För det frikopplade stödet till svin och fjäderfä blir minskningen minus 19 procent på AB-området. På C1-området är minskningen minus 2,3 procent, på C2-området minus 2,6 procent och för den del som överstiger 200 djurenheter blir det minus 19 procent på både C1- och C2-området.

– Det här är i enlighet med tidigare uppgörelser, det vill säga att nivån för den del på C-området som överskrider 200 djurenheter följer nivån på AB-området, säger verksamhetsledare Laxåback.

Stödet till växthusnäringen sjunker med 3 procent för lång och med 7 procent för kort odling.

Jonas Laxåback berättar när det gäller den enmagade sektorn och trädgårdssektorn att jord- och skogsbruksministeriet tillsammans med producentorganisationerna ska försöka komma ut med ett ställningstagande när de nationella stöden nästa gång ska ses över. Det sker i anslutning till den pågående genomgången av den kommande gemensamma jordbrukspolitiken.

– Vi måste ha bra motiveringar om vi ska kunna jobba för en fortsättning.

Pengar blev över till C-området

Däremot blev 2,5 miljoner euro oanvända på C-området i år och de överförs nu till nästa år. Det var en del av torkersättningen till C-området som inte bands upp i höstas.

– Det är tack vare de pengarna vi har kunnat justera stödet lite uppåt på C-området.

Det nordliga stödet till sockerbeta, stärkelsepotatis och frilandsgurka har kunnat höjas med 50 euro per hektar och stödet till unga jordbrukare med 10 euro per hektar.

Mjölkstödet på C-området höjs för årets första kvartal med en halv cent per liter.

Verksamhetsledare Laxåback understryker vidare att man måste ställa de nationella stöden som i huvudsak är koncentrerade till C-området i relation till de produktionskopplade bidragen från EU, som för sin del är långt koncentrerade till AB-området.

Stödnivåerna framgår av följande tabeller i pdf-format:

- EU:s djurbidrag 2019

- EU:s produktionskopplade växtodlingsstöd 2019

- Nationella husdjursstöd 2019

- Nationellt stöd till svin och fjäderfä 2019

- Nationella arealstöd 2019

- Övriga nationella stöd 2019