Vipu
I samband med stödansökan i Vipu kommer det att frågas om den sökande fyller kriterierna för aktiv jordbrukare. ARKIVFOTO
Jordbruk

Nästa år måste jordbrukarna
fylla kravet på aktiv jordbrukare
för att få stöd

Den nya CAP-perioden kommer från och med nästa år medföra nya regler för vilka jordbrukare som kan få stöd. Det gäller att fylla nya krav på vem som är en aktiv jordbrukare, men för de allra flesta borde det inte det här vara något problem.

Kriterierna kan delas upp i två delar: de jordbrukare som fått mer än 5.000 euro i direkt stöd 2022 och de som fått högst 5.000 euro. 

För de gårdar som fått mer än 5.000 euro gäller det att ha ett FO-nummer som beviljats av Patent- och registerstyrelsen eller Skatteförvaltningen. Dessutom skall stödsökandes huvudsakliga bransch vara angett som jordbruk i Företags- och organisationsdatasystemet vid Patent- och registerstyrelsen. Den som söker om stöd skall också vara införd som primärproducent i registret över mervärdesskatteskyldiga.

Eftersom det finns en hel del jordbrukare som håller på med annan verksamhet förutom jordbruk, så kan det hända att huvudbranschen i registret inte är angivet som jordbruk. Det kan till exempel handla om jordbrukare som har omfattande entreprenad- eller byggnadsverksamhet.

Vid stödansökan måste dessa påvisa för myndigheterna att de bedriver jordbruk genom att visa upp dokumentation över jordbruksverksamheten eller sina jordbruksinkomster. I utkastet till statsrådsförordning står det också att den sökande kan lämna in ”andra bevis som visar att han eller hon bedriver jordbruksverksamhet” till myndigheterna. 

I Finlands CAP-plan nämns några exempel på vilka dokument som skall duga som bevis på att man idkar jordbruk: det kan vara inköpskvitton på gödsel eller foder, kvitton på sålda jordbruksprodukter eller uppgifter om inkomster och utgifter ur jordbruksdeklarationen.

För exempelvis skoljordbruk kan det hända att uppgifterna som fås från Patent- och registerstyrelsen inte räcker för att fylla kraven på aktiv jordbrukare. Då behövs en separat utredning, men hur den skall se ut är ännu inte klart.

Kontrolleras vid stödansökan i Vipu

Livsmedelsverket håller som bäst på att planera detaljerna i stödansökan. I samband med stödansökan i Vipu kommer det att frågas om den sökande fyller kriterierna för aktiv jordbrukare.

– Planen är att där frågas efter FO-numret, huvudbransch och uppgifter om mervärdesskatteskyldighet. Den exakta strukturen och frågorna klarnar senare och ärendet bereds av Livsmedelsverket, säger Pirjo Kuusela, specialsakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet.

Det klarnar också senare hur de som måste lämna in någon tilläggsutredning för att påvisa att man fyller kraven på aktiv jordbrukare skall gå till väga.

Vid stödansökan 2023 gäller det att ha själv ha koll på om de stödbelopp som erhållits för stödåret 2022 överstiger 5.000 euro. Det kan nämligen hända att myndigheterna då stödansökan öppnar, inte med hundra procents säkerhet kan säga om 5.000 euros gränsen överstigs. Det kan vara bra för den sökande att själv kontrollera läget.

För de jordbrukare som fått mindre än 5.000 euro (eller jämnt 5.000 euro) direkt stöd under stödåret 2022 är situationen enklare. De beviljas nämligen automatiskt status som aktiva odlare.

Det beslutet har gjorts för att befria både jordbrukarna på små gårdar och förvaltningen från onödig administration. Nästan femtio procent av gårdarna som söker direkt stöd beräknas ligga i denna kategori.

Det kommer också att sättas en minimigräns för de årliga stödutbetalningarna. Enligt det lagförslag som nu behandlas betalas direkt stöd inte ut till gården om det sammanlagda beloppet som skall betalas under stödåret understiger 500 euro.