Utskott4 Jan24 Ct
I onsdags höll ÖSP:s trädgårdsutskott sitt första möte för året på kontoret i Vasa. Agendan är full, konstaterade nya ordföranden Emma Granö-Ring (i mitten längst bort).
Jordbruk SLC

Mycket på agendan när
ÖSP:s trädgårdsutskott
höll årets första möte

I onsdags höll ÖSP:s trädgårdsutskott sitt första möte för året. På mötet återvaldes Tore Svarvar till viceordförande och det var samtidigt det första där Emma Granö-Ring höll i ordförandeklubban.

– Det går riktigt bra och vi kan konstatera att agendan är full, säger Granö-Ring.

Förutom att välja viceordförande behandlades olika utlåtanden som SLC har gett. På plats var också Heidi Smart som berättade om projektet VaTTRe.

– Jag har också informerat om resultatet av den nationella stödberedningen och så tar vi upp olika ekonomiska ärenden, däribland budgeten för utvecklingsfonden, berättar ÖSP:s trädgårdsombudsman Johanna Smith.

En annan viktig och aktuell sak är tomatbrunt rugose fruktvirus (ToBRFV) som oroar växthusodlarna i Finland.

– Vi följer upp om det finns virus både i importerade och inhemska tomater i butikerna. De här stickproven gör vi på eget initiativ och skickar in proverna för analys till Livsmedelsverkets växtskyddsenhet. Det vore att föredra att de utför provtagning, men resurser saknas, säger Smith.

Tomas Lindfors, vd för Närpes Grönsaker, fortsätter:

– Det är mycket viktigt att vi själva följer med spridningen av det här viruset, konstaterar han.

Utöver det diskuterades också elpriserna som på sistone varit mycket höga.

Läs också: Granö-Ring ny ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott