Anders Samuelsson
Anders Samuelsson från Skogsstyrelsen i Sverige åkte till Åland för att undervisa om kapning och röjning av stammar i spänning. FOTO: Skogsstyrelsen
Skogsbruk

Motorsågskurser på Åland
för jobbet med stormfällen

En första motorsågskurs med specialinriktning på stormfällda träd hölls på Åland under förra veckoslutet med motorssågsintruktören Anders Samuelsson från Sverige som handledare.

Anders Samuelsson som arbetar vid Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland i Sverige såg det som ett ”hedersuppdrag” att bli tillfrågad av den åländska landskapsregeringen.

– Det är klart att man ställer upp.

Deltagarantalet i den första kursen var begränsat till tio deltagare, men fler intresserade hade anmält sig trots att den krävde förkunskaper om motorsågshantering och vana att fälla träd.

Den första kursen omfattade fyra dagar varav en teoridel samt grundläggande AB-utbildning för motorsågshantering och vanlig trädfällning. De två sista kursdagarna handlade om S-utbildning som bland annat ger specialkunskaper för kapning och röjning av stammar i spänning.

– Den utbildningen var anpassad för Åland, påpekar yrkesgymnasiets bygglärare Kristofer Emretsson.

Fler kurser

Efter den svåra stormen Alfrida natten till den 2 januari uppmanade landskapsregeringen Ålands yrkesgymnasium att ordna motorsågsutbildningar för att professionella skogsarbetare och även vanliga skogsägare skulle få lära sig att arbeta med stormfällen på ett effektivt och säkert sätt.

Yrkesgymnasiets bygglärare Kristofer Emretsson håller i trådarna för motorsågskursens praktiska genomförande. Han har också behörighet för att leda en kommande motorsågskurs AB-kurs den 14 mars.

Åland har ingen motsvarighet till den svenska branschorganisationen Säker skog och de utbildningskrav som utvecklades i Sverige efter stormen Gudrun. Säker Skog startade som ett projekt 2001, men ombildades senare till en ekonomisk förening som ägs av SLC:s systerorganisation Lantbrukarnas riksförbund LRF i Sverige och de fyra skogsägarföreningarna Norra skogsägarna, Norrskog, Mellanskog och Södra skogsägarna.

Säker skogs verksamhet syftar till att öka säkerheten för dem som arbetar med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling.