Jordbruk Globalt Marknad

Mjölkpriset på GDT
steg med 15 procent

Det hade ingen räknat med. På förra veckans GDT-auktion i Nya Zeeland steg exportpriset för mejeriprodukter med i genomsnitt 15 procent. Orsaken var ett ovanligt lågt utbud av varor som träffade ett enormt efterfrågetryck, framför allt från Kina.

Exportpriset steg med en gång till den högsta nivån sedan sju år, i mars 2014. Ingen hade på förhand räknat med resultatet. Mest trissades noteringen upp för helmjölkspulver, som är Nya Zeelands viktigaste exportprodukt. Den steg med 21 procent.

För smör anmälde aktionen en kraftig notering med ett plus på 13,7 procent. Noteringen för mjölkfett steg med 7,4 procent och skummjölkspulver med 3,5 procent, som under normala förhållanden räknas som ett bra värde.

Enligt experter åskådliggör auktionen tydligt hur känslig marknaden är just nu. Noteringarna beskriver en dramatisk situation. Mjölkpriserna stiger i en grad som vida överträffar förväntningarna.

Som orsak anges att utbudet på GDT var mindre än vanligt och träffade på aggressiva inköpare från Kina som kände sig pressade att trygga försörjningen. Lagren i Kina töms så snabbt att de knappast hinner fyllas på i samma takt.

Den nyazeeländska mjölksäsongen går just nu på årstidsbetingat lågvarv och når sin nästa höjdpunkt först i höst. Nu handlade många kinesiska inköpare i panik för att trygga försörjningen.

Enligt analytiker i Nya Zeeland uppstod rekordnoteringen sannolikt som ett resultat av många olika faktorer. En bidragande orsak är att köparna vill trygga tillräckliga livsmedelsreserver för att gardera sig mot eventuella nya utbrott av covid-19.