Jordbruk EU Globalt

Mercosuravtalet
förlorar sin glans

Det omstridda handelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur kommer knappast att förverkligas inom en överskådlig framtid. Tysklands intresse för avtalet förefaller nu också att blekna.

Avtalet förlorar sin glans, fastställde de tyska delstaternas jordbruksministrar nyligen. Mycket tyder på att nästa tillträdande tyska regering föredrar att försvara de nuvarande EU-standarderna för konsument- och djurskydd framom det kontroversiella avtalet.

EU-kommissionen och de fyra mercosurländerna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay enades 2019 om frihandelsavtalet. Avtalet måste emellertid ännu ratificeras av medlemsländerna.

Bland EU-länderna motsätter sig åtminstone Österrike, Nederländerna, Frankrike, Irland och Luxemburg ett avtal. I de övriga länderna avtar intresset likaså och det är osäkert om EU-parlamentet ratificerar avtalet inom den nuvarande mandatperioden som går ut 2024.

Den tyska producentorganisationen DBV vill skärpa förutsättningarna för handelsavtalet. DBV efterlyser en grundläggande anpassning av EU:s handelspolitik om den gröna given och jord till bord-strategin förverkligas.

DBV ifrågasätter hela avtalet, som borde omförhandlas i sin helhet. I samband med eventuella omförhandlingar måste standarderna anpassas till de nya miljö- och klimatreglerna samt djurskyddet.