De59A4B6 F783 4C76 B6C6 8A65B98E52Be 1200
Den brittiska NFU-ordföranden Minette Batters varnar för ett sammanbrott i landets livsmedelsförsörjning. FOTO: NFU
Jordbruk EU

Brittiska NFU efterlyser
en bättre matförsörjning

I de brittiska stormarknaderna gapar hyllorna tomma. Försörjningen med livsmedel visar stora brister. Regeringen vill anställa fler långtradarchaufförer, men det hjälper inte. Landets livsmedelsförsörjning riskerar att bryta samman.

Den brittiska producentorganisationen NFU uppmanar regeringen att se sig i spegeln. I ett öppet brev till jordbruksminister George Eustice kräver NFU-ordföranden Minette Batters radikala åtgärder för att rädda situationen.

Batters påpekar att landets självförsörjningsgrad för livsmedel är på väg att falla till en katastrofal nivå. Det kan sluta med katastrof om försörjningsgraden faller ännu mer. Under de senaste två veckorna har 54.000 britter undertecknat uppropet.

Försörjningsgraden sjunker oroväckande

Självförsörjningsgraden är endast 60 procent. Den brittiska livsmedelsproduktionen får inte falla ännu mer under detta värde. De många undertecknarna är en tydlig signal till regeringen, fastslår Batters.

Britterna uppskattar högvärdiga, uthålligt producerade inhemska livsmedel och förstår att uppskatta betydelsen av en robust och produktiv livsmedels- och jordbrukssektor. I skrivelsen påminner Batters om att självförsörjningsgraden har fallit kontinuerligt.

Ännu 1984 var självförsörjningsgraden uppe i 78 procent. Det blir ständigt svårare att upprätthålla användningen av inhemska, klimatvänliga livsmedel om den egna produktionen fortsätter att minska.

Enligt Batters visar utvecklingen de senaste veckorna hur sårbara livsmedelskedjorna kan vara. Man kan till exempel hänvisa till den pågående krisen med brist på arbetskraft i flera viktiga sektorer inom ekonomin.

Arbetskraft saknas på ett stort antal områden, inom skörd, förpackning, bearbetning och distribution. Batters påpekar att regeringen i vilket fall som helst måste greppa frågor om matsäkerhet i samband med beredningen av den nya jordbrukslagen.

Naturligtvis accepterar vi att det alltid kommer att finnas vissa livsmedel som inte kan produceras i det egna landet. Regeringen måste emellertid visa mer ambition att stöda den inhemska matproduktionen, understryker Batters.

Hon uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att utvidga den brittiska livsmedelsproduktionen och höja självförsörjningsgraden. Brittisk mat borde produceras både för hemmamarknaden och exportmarknader i utlandet, uppmanar Vinette Batters.

120.000 grisar i slaktkö

Inte nog med det. Nu måste tiotusentals grisar slaktas för att slakterierna saknar personal att ta hand om djuren. Många producenter har blivit sittande med sina slaktgrisar och vet inte längre vad de ska göra med djuren.

Grisbönderna har i flera veckors tid varnat för växande köer till slakterierna. Enligt tidningen The Guardian riskerar upp till 120.000 slaktgrisar att stranda på gårdarna för att slakterierna inte kan ta emot dem.

Situationen är ytterst beklämmande för producenterna, som inte vet vad de ska ta sig till med djuren. Farmare med dålig ekonomi saknar pengar för att köpa foder till djuren. Liknande problem har också uppstått i slakterier som bearbetar fågelkött.

Slakteribranschen är en av många sektorer som brottas med brist på arbetskraft i kölvattnet efter brexit och coronakrisen. Företagen saknar både arbetare i slakterierna och förare för transportbilarna.

Personalbristen beror både på brexit och de åtstramade reglerna för invandring. Många slakteriarbetare lämnade landet i samband med coronapandemin och kan inte återvända på grund av de skärpta reglerna för inresa till Storbritannien.