Jordbruk EU

Marknadssituationen
bekymrar EU-ministrar

Marknaderna för jordbruksprodukter står under svår press, fastställde EU:s jordbruksministrar under årets sista gemensamma möte. Rysslands krig mot Ukraina skapar osäkerhet på världsmarknaden.

Ministrarna diskuterade bland annat EU-förordningen för en uthållig användning av växtskyddsmedel. Målet är en 50-procentig nedskärning av växtskyddet fram till 2030. En majoritet av länderna efterlyste en konsekvensutredning.

Några länder visade beredskap att klubba igenom förslaget, men en majoritet av ministrarna är fortfarande skeptiska. De kritiska länderna föreföll att vara i majoritet. Kommissionen måste sannolikt presentera en ny studie för ändamålet.

Medlemsländerna betonade dessutom den kritiska situationen och de höga priserna på gödselmarknaderna samt deras potentiella inverkan på nästa års odlingssäsong. Många bönder kommer sannolikt att tvingas pruta på gödslingen, befarade ministrarna.

Ministrarna utbytte också åsikter om möjligheten att använda jordbrukets krisreserv för 2023. I sammanhanget underströk delegationerna de höga livsmedelsprisernas inverkan på matkonsumtionen.

Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski påpekade att medlemsländerna ännu har möjlighet att korrigera sina nationella strategiplaner för CAP. Det aktuella läget kan medföra behov av ändringar, menade kommissionären.

Medlemsländernas jordbruksministrar diskuterade också lagstiftningen för djurskydd och underströk behovet av ändringar. Medlemsländerna borde stärka djurskyddet och samtidigt eftersträva en harmoniserad strategi på EU-nivå.

Ministrarna möttes för sista gången under ledning av Tjeckiens jordbruksminister Zdenek Nekula. Efter årsskiftet tar Sverige över som ordförandeland under de följande sex månaderna.