G795Dd5Bde 1920 Landesjagdverband Sachsen
Vargangreppen på boskap ökar snabbt i Europa. Kommissionen vill ompröva vargskyddet. FOTO: LJF Sachsen
Jordbruk EU

EU-kommissionen
ska analysera vargskyddet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har beordrat en utredning om vargskyddet och utvecklingen inom vargpopulationen. Kommissionen medger att de så kallade problemvargarna medför konflikter.

Vargfrågan har blivit ett hett diskussionsämne i Tyskland, sedan en varg rev kommissionens ordförande Ursula von der Leyens favoritponny Dolly till döds i samband med ett nattligt angrepp.

Den 30-åriga ponnyn angreps av en varg på natten i en hage på familjen von der Leyens egen gårdsplan. Dolly överlevde inte angreppet. Familjen påträffade hästen död nästa morgon. En annan häst i hagen klarade sig oskadd från äventyret.

Angreppet bekräftades med hjälp av ett DNA-prov. Enligt ett pressmeddelande från det ansvariga miljöministeriet i delstaten Nedersachsen, där von der Leyen är bosatt, var ifrågavarande varg redan känd.

Varghannen med kännetecknet GW950m huserar i en flock som rör sig i trakten. Ifrågavarande varg hade redan tidigare rivit får, nötkreatur och hästar, intygar regionaltidningen Neue Osnabrücker Zeitung.

Ursula von der Leyen medgav efteråt för pressen att hon var enormt ledsen över den sorgliga händelsen. Hela familjen var djupt medtagen. Nu vill hon övergå från tanke till handling. Europas vargar ska möta hårdare tider.

Nu ska GW950m skjutas. Myndigheterna i Nedersachsen har utfärdat ett tillstånd som gäller fram till slutet av januari 2023. Beslutet motiveras av att vargen har dödat åtminstone tretton tamdjur, bland dem får och nötdjur.

Kommissionen omprövar skyddet

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA har von der Leyen sänt ett brev till medlemmar av EU-parlamentet med beskedet att kommissionen planerar att ompröva vargskyddet i EU. I dag är vargen en strängt skyddad art i Europa.

Detta har medfört en snabb ökning av vargstammen, delvis också genom invandrade exemplar från Östeuropa. Via von der Leyen medger kommissionen att vargens återkomst och förökning har medfört ökade konflikter.

Kommissionens tvärvändning har väckt förhoppningar på landsbygden och särskilt i Europas bergstrakter där getter, får och kor betar på grässluttningarna. Aggressiva vargar har förorsakat stora problem för bönderna.

Djurbönder från elva europeiska länder har på initiativ från Österrike undertecknat en gemensam resolution ”Save the Alps” som kräver att alplandskapet ska räddas. Det övergripande målet är att sänka vargskyddets status.

Majoriteten i EU-parlamentet understryker i en resolution behovet att skydda boskap från vargar och andra stora rovdjur. Detta löser inte problemet men tvingar kommissionen att äntligen ta initiativet att handla, hoppas initiativtagarna.

Vargpolitiken ska reformeras

Den sydtyrolska EU-parlamentarikern Herbert Dorfmann räknar med att initiativet kommer att sätta fart på kommissionen. Det är hög tid att omvärdera EU:s vargstrategi. Nuvarande skyddsstatus för varg har varit oförändrad i mer än 30 år, säger Dorfmann.

Det alpina initiativet hoppas på en helomvändning inom den europeiska vargpolitiken. Landsbygdsbefolkningen i samtliga mellaneuropeiska länder uppges stöda kravet. I annat fall riskerar boskapsskötsel i regionen att försvinna.

I Frankrike har vargstammen huvudsakligen koncentrerats till de alpina områdena, där populationen ökar snabbt. Befolkningen klagar över bristande förståelse från myndigheternas sida. Myndigheterna har varit ovilliga att DNA-testa dödade djur.

Enligt lokalbefolkningen river traktens vargar ofta kor, hästar och husdjur. Till och med talrika vallhundar faller offer för vargarnas angrepp. Flera tusen fall av rivna djur rapporteras årligen i landet.