Marknad

Marknadsöversikt:
Virkespriserna steg i december

Genomsnittspriserna för nästan alla typer av industrivirke steg i december. Priserna för barrtimmer steg med cirka en procent jämfört med november och massavedspriserna ökade med mellan två och fem procent, vilket varierar beroende på handel och trädslag, uppger Naturresursinstitutet.

Volymmässigt var virkeshandeln ändå trög i december. Handelsvolymen för industrivirke var en tredjedel lägre än året innan och två femtedelar lägre än genomsnittet för de fem föregående åren.

Det genomsnittliga priset för grantimmer i december var 71,0 euro per kubikmeter och det genomsnittliga priset för talltimmer var 67,5 euro. Dessa priser steg något från november och hamnade cirka fem procent under de genomsnittliga priserna för hela föregående år i reala termer.

Det genomsnittliga priset på björktimmer för hela landet var 59,2 euro. Det var två procent lägre än i november men 15 procent högre än genomsnittet för 2022.

Vid rotförsäljning av massaved var medelpriset för gran 27,1 euro, för björk 25,6 euro och för tall 25,0 euro. Tall steg med fem procent i den månatliga undersökningen, gran och björk med tre procent. Genomsnittspriserna för föregående år överträffades med 17-23 procent.

Vid leveransförsäljning ökade genomsnittspriserna för massaved något mindre och slutade på 48,7 euro för gran, 47,4 euro för björk och 46,0 euro för tall. Priserna var 20-23 procent högre än genomsnittspriserna för hela föregående år.

I december köptes 34 procent mindre industrivirke från privata skogar än året innan. Volymen var 38 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren.

Under 2023 var virkeshandelsvolymen två procent lägre än föregående år och fyra procent lägre än genomsnittet för de föregående fem åren, enligt preliminära uppgifter.

Jämfört med de senaste fem åren minskade både handeln med timmer och massaved med fyra procent.