Flags Irl Eu Uk Scaled
Ändringar kommer att implementeras från den 31 januari med fullständiga tullprocesser för vissa jordbruksprodukter. Detta befaras få konsekvenser för importen av färskvaror från EU.
Marknad

Marknadsöversikt:
Brexit förorsakar problem
i handeln med EU

Tre år efter införandet av brexit varnar brittiska politiker igen för långa väntetider med nya kontroller i hamnarna, också för EU-produkter. Konsumenterna måste förbereda sig på problem i leveranskedjan.

I ett brev till Storbritanniens biträdande premiärminister Oliver Dowden varnar Labourpolitikern Nick Thomas-Symonds för långa väntetider i brittiska hamnar, uppger tidningen Financial Times. Inflationen väntas öka, framför allt för importerade livsmedel.

Efter den 31 januari kommer köerna kännbart att fördröja hanteringen av importerat gods, vilket i sin tur ökar inflationen, särskilt med avseende på livsmedelspriserna. Regeringen måste vidta åtgärder för att förbereda konsumenterna. 

Enligt den brittiska oppositionsledaren måste regeringen se till att företag och konsumenter varnas för förändringarna i trafiken. Detta är nödvändigt för att minimera störningar i viktiga leveranskedjor.

Importkontroller av EU-produkter

Storbrittaniens regering har efter flera om och men beslutit om importkontroller för djur- och växtprodukter från EU som träder i kraft efter den 31 januari. Företagen måste därefter lämna in sina tulldeklarationer av jordbruks- och livsmedelsexporten i förväg.

Handelsexperter varnar dessutom för ytterligare byråkratiska ansträngningar och fördröjningar i samband med exporten.

Storbritannien lämnade EU i slutet av januari 2020 på egen begäran efter långa förhandlingar. Sedan januari 2021 är landet varken medlem av EU eller den inre marknaden. Detta har medfört betydande fördröjningar och byråkrati inom handeln. På EU-sidan har importen från Storbritannien kontrollerats de senaste tre åren.

Det är viktigt att minimera problem och störningar som förorsakas av brexit. Nick Thomas-Symonds efterlyser därför förhandlingar mellan EU och Storbritannien om ett sanitärt och fytosanitärt avtal för att möjligast effektivt förebygga handelshinder.

Den brittiska regeringen försvarar behovet av kontroller. Britterna uppges förbereda den mest avancerade gränsen i världen. Tack vare modern digital teknik ska handeln förenklas betydligt i fortsättningen.

Ny teknik ska trygga gränsen

Den nya tekniken ska uppdatera Storbritanniens gränskontroller till de säkraste i sitt slag i världen. Parallellt skyddas den brittiska livsmedelskedjan och det brittiska jordbruket från sjukdomar som kan förorsaka betydande ekonomiska skador, heter det i London. 

EU-landet Irland intar en särställning i gränshanteringen med Storbritannien. Storbritannien kommer också framöver att vara en viktig marknad för irländsk export. En smidig övergång blir viktig, säger utrikesminister Micheal Martin.

Ändringarna kommer att implementeras från den 31 januari med fullständiga tullprocesser för vissa jordbruksprodukter. Detta medför en betydande administrativ börda för EU för Storbritanniens export av jordbruks- och livsmedelsprodukter.

Mer än en tredjedel av Irlands export går till Storbritannien, mestadels livsmedel, drycker och trädgårdsprodukter. De irländska myndigheterna har redan utarbetat beredskapsplaner för att hantera trafiken via Dublins hamn.