Marknad

Marknadsöversikt:
EU:s jordbrukshandel
slog nytt rekord 2023

EU:s handelsbalans inom jordbruks- och livsmedelssektorn slog ett nytt rekord under fjolåret. EU-exporten genererade 228,6 miljarder euro förra året medan importen steg till 158,6 miljarder euro. Överskottet slog ett nytt EU-rekord på 70,1 miljarder euro.

Exportöverskottet på 70,1 miljarder euro blev 22 procent eller 12,8 miljarder euro högre än 2022. Denna positiva balans beror främst på ihållande höga priser på EU:s exportprodukter och fallande priser på importerade produkter, framhåller EU-kommissionen.

De viktigaste exportvarorna från EU var spannmåls- och mejeriprodukter samt viner. På importsidan dominerar ett tydligt handelsunderskott för vissa produktkategorier som oljeväxter och proteingrödor, frukt, nötter samt kaffe, te, kakao och kryddor.

EU:s export livsmedel steg senaste år till ett värde av 228,6 miljarder euro. Den huvudsakliga destinationen för EU-livsmedel förblir Storbritannien med en andel av 22 procent med ett värde av 51,3 miljarder euro.

Globalt sett är USA är fortfarande den nästviktigaste destinationen för EU:s livsmedelsexport. Kina är såsom tidigare den tredje största destinationen och står för 6 procent av EU:s totala exportvärde för agrara livsmedel.

Exporten av griskött till Kina minskade värdemässigt under året med 29 procent 2023. EU:s export av jordbruksbaserade livsmedel till Turkiet ökade med sju procent till 683 miljoner euro. Exporten till Ukraina ökade likaså med 533 miljoner euro eller 18 procent.

De tre viktigaste kategorierna av exportvaror från EU var spannmåls- och mejeriprodukter samt viner och vinbaserade produkter. 2023 exporterade EU en mängd olika produkter. De tre grupperna stod för nästan 30 procent av EU:s totala export av jordbrukslivsmedel.

Exporten av produkter som framställs av frukt, nötter och grönsaker noterade den största värdeökningen 2023 med +1,3 miljarder euro eller tolv procent, jämfört med 2022. Exporten av konfektyr och choklad ökade med 1,2 miljarder euro eller 12 procent.

Brasilien, Storbritannien och Ukraina var de viktigaste exportländerna.

EU:s livsmedelsimport av jordbruksbaserade produkter minskade med 7 procent 2023 och nådde 158,6 miljarder euro. EU-kommissionen utgår från att denna nedgång är relaterad till utvecklingen av priserna på importerade produkter. Brasilien förblev den huvudsakliga ursprungskällan med 11 procent av EU:s import av jordbruksprodukter 2023.