Jordbruk SLC

Markägarseminarium
25.3 i Liljendal

SLC Nyland ordnar tillsammans med Aktia Bank Abp och Lantmäteriverket ett markägarseminarium måndag 25.3 kl.15-18 på Liljendalgården (Herrgårdsvägen 16, 07880) i Liljendal. På seminariet tas upp möjligheter och faktorer att beakta för att via ägoreglering eller i samband med arrende av tilläggsmark förbättra arronderingen, minska kostnaderna och förbättra lönsamheten.

I utredningsman Reijo Karhinens rapport om förbättrandet av jordbrukets lönsamhet framhålls behovet av ägoreglering och en förstoring av åkerskiftena. Gårdarna blir större, men odlingsskiftena kan vara rätt små och ligger ofta utspridda. Detta medför ineffektivitet och långa transportsträckor.

Kan man få bättre ekonomi och nya möjligheter genom att få ett mera enhetligt ägande via byten av skiften mellan markägare? Hur mycket kan man betala i arrende och vad kan vara bra att beakta i ett arrendeavtal?

På seminariet berättar Aktias lantbruksexpert Carola Wester-Sundblad om hur priset på tilläggsmark påverkar gårdens ekonomi. SLC:s jurist Mikaela Strömberg-Schalin går igenom faktorer att beakta och vad som bör ingå i arrendeavtal. Och sist men inte minst berättar ägoregleringschef, Kalle Konttinen och lantmäteriingenjör Anders Lillqvist från Lantmäteriverket om intressanta möjligheter till ägoreglering. De kommer även att visa hur långa körsträckor det är från gårdscenter till åkerskiftena, något som deltagarna i motsvarande seminarium i fjol tyckte var mycket intressant och väckte en hel del diskussion.

Seminariet är avgiftsfritt. Anmälan till nsp@slc, tel. 09-601588, senast 18.3. SLC Nyland hoppas på livligt deltagande.