Marknad2 Mar23 Ct
Förra fredagen ordnade Kjellman i Kållby en vårmarknad tillsammans med andra aktörer inom branschen. Målet var tusen besökare men det överträffades med råge. Långt över tusen personer kom för att träffas, ta del av nyheter och äta korv och dricka kaffe.
Maskin & teknik

Målet på tusen besökare
överträffades när Kjellman
ordnade vårmarknad

Ab Tomas Kjellman Oy i Kållby siktade på tusen besökare när vårmarknaden ordnades efter flera års paus. Trots att våren kändes långt borta i snöyran överträffades förväntningarna med råge. Cirka 1.500 personer kom för att träffas, äta korv och ta del av nya maskiner.

– Förr brukade vi ordna höst- och vårmarknad varje år, men på grund av pandemin blev det ett långt uppehåll. Nu tänkte vi att vi ville återuppta traditionen och samtidigt utveckla marknaden lite. Vi ville förena hela sektorn från maskintillverkare, förädlare, återförsäljare till slutkonsumenterna. Ett tillfälle att knyta kontakter och det känns bra att det är mycket folk här, säger Tomas Kjellman, som tillsammans med Sonja Kjellman, äger Ab Tomas Kjellman Ab i Kållby i Pedersöre.

Det var förra veckans fredag som Kjellman ordnade vårmarknaden. Företaget har ett stort lager av reservdelar för jordbruksmaskiner och erbjuder service och har maskinförsäljning.

Lämpligt till marknaden visade man upp ett flertal nyheter, som till exempel en ny utfodringsrobot av modellen Shuttle Eco som tillverkats av Wasserbauer från Österrike.

– Det här är en mycket lätt och stabil utfodringsrobot som vi har stora förhoppningar på trots att konkurrensen på marknaden är stor. Den främsta orsaken till det är att producenterna efterfrågar bättre utfodring åt djuren, vilket den här kan garantera, säger Kjellman.

Marknad4 Mar23 Ct
Konkurrensen för utfodringsrobotar har ökat. Kjellman säljer nu en ny produkt av tillverkaren Wasserbauer från Österrike.

Kan utfodra upp till 15 ton per dygn

Fördelarna med automatisk utfodring med robot är enligt honom att djuren kan utfodras oftare och under flera timmar av dygnet. Roboten hämtar automatiskt nytt foder från foderköket.

– Har man ett befintligt foderkök av en annan tillverkare kan den här modellen anpassas till det. En maskin klarar 12-15 ton utfodring per dygn och intresset för sådana här lösningar ökar eftersom det reducerar behovet av arbetskraft, vilket också kostar. Samtidigt är ett automatiserat system effektivare, menar han.

Wasserbauers utfodringsrobot kräver minst ett 2,5 meters foderbord. När den har delat på en sida vänder den om kan utfodra på den andra.

– En robot klarar på en laddning cirka 600 meter så om anläggningen har flera foderbord räcker det med en. Det finns också alternativ så att användaren kan ha ett större batteri eller installera en en till laddningsstation om det behövs, tillägger Kjellman.

På marknaden visade också en annan nyhet upp – balrivaren Robert Hydropail 1. Kjellman har tidigare sålt två större modeller av den och erfarenheterna är goda.

– Fördelen med den här är att den är mindre än de tidigare modellerna och kan därmed utrustas på en mindre maskin som en minilastare, men också på traktor. En annan styrka är att den är hydraulisk vilket gör den effektivare och drar mindre bränsle, berättar Kjellman.

Marknad5 Mar23 Ct
En nyhet som Tomas Kjellman visade upp på vårmarknaden är en ny balrivare av Robert. Den passar som hand i handske med en minilastare av Pitbull som Kjellman också har tagit in i sitt sortiment, berättar han.

Passar med ny minilastare

Den här modellen lämpar sig för anläggningar med djur på ströbädd. Rundbalen eller en fyrkantig bal plockas upp och rivs samtidigt som ströet fördelas i boxarna. 

 och med att Kjellman tog in den här modellen satsade man också på att ta in en ny minilastare av tillverkaren Pitbull.

– De här två passar perfekt ihop och därför marknadsför vi också minilastaren. Vanligen används teleskoplastare för de större balrivarna men den mindre lämpar sig perfekt för en minilastare. I höst tar vi också in eldrivna minilastare av den här modellen, berättar han.

Ab Tomas Kjellman Oy har nära kontakt med slutanvändarna på fältet. Kjellman beskriver det ekonomiska läget som att det har varit tufft – men han börjar se tendenser till en förändring.

– Läget är tufft, men vi ser också möjligheter och inte bara mörker. Det går alltid upp och ner inom jordbruket men jag upplever att den djupa dalen vi befunnit oss i börjar vara bakom oss – och vi är på väg upp. Det är långt kvar, men jag är inte orolig för framtiden eftersom det finns många som vill satsa och jag är övertygad om att så länge befolkningen behöver mat så finns det förutsättningar för ett lönsamt jordbruk. Så jag har framtidstro, säger han.

Marknad1 Mar23 Ct
Den här minilastaren är en ny modell som Kjellman tagit in i sitt sortiment. Den lämpar sig utmärkt för att sprida strö med balrivaren Robert, en ny mindre modell som återförsäljaren nu marknadsför.