Bla Ekonomi 1
Utvecklandet av den blå bioekonomin är ett av regeringen Sipiläs spetsprojekt och jord- och skogsbruksminister Jari Leppä anser att det finns en stor potential och viktiga hållbarhetsaspekter i den blå bioekonomin.
Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

Leppä: ”Stor potential
i den blå bioekonomin”

Staten har under senaste regeringsperiod satsat totalt fem miljoner euro på projekt som ska utveckla den blå bioekonomin. Utveckling av den blå bioekonomin är ett av regeringen Sipiläs spetsprojekt.

De vattenrelaterade resurserna ska användas på ett hållbart sätt nu och i framtiden. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä ser stor potential i den blå ekonomin.

– Här finns alla möjligheter till att skapa vad som vem helst. Tillväxtpotential och hållbar utveckling, sammanfattar han.

Leppä betonar särskilt potentialen i småfisken.

– Småfisken utnyttjas inte tillräckligt i Finland. Man kan göra en massa läckerheter av småfisk, till exempel fiskfärs.

Hyrtjänst för fritidsbåtar

Anna-Lena Raij vid Harmaaja Oy berättar att det i Finland finns en outnyttjad potential i alla de fritidsbåtar som inte används under stora delar av säsongen.

– Här har vi alla fritidsbåtägare möjlighet att hyra ut vår båt då vi inte använder den. Eller om man vill hyra en annan båt för en utfärd eller något annat tillfälligt behov kan man nu göra det på ett smidigt sätt, berättar hon.

Företagets nya tjänst och applikation Skipperi ska ta vara på den outnyttjade potentialen. Nu siktar man förutom på den inhemska marknaden också på exportmarknader som Sverige och Estland.

Ben Johansson vid MG-Trading säljer utrustning för fiskförädling, bland annat fjällning, rensning och filering. Utrustningen möjliggör också maskinell hantering och förädling av småfisk, någonting som inte varit självklart tidigare.

– Småfisken används inte i tillräckligt stor utsträckning i Finland. På sätt och vis lämnar vi en värdefull resurs till sitt öde. I matlagningen har småfisken inte haft ett särskilt gott rykte under många decennier och därför har det inte funnits efterfrågan på den. Jag hoppas att man börjar gör mer produkter av småfisk. Till exempel av mört kan man göra god fiskfärs, säger han.

Bla Ekonomi 5
Jouni Vielma vid naturresursinstitutet Luke redogör för vad forskarna kommit fram till om odling i slutna vattensystem. System som återanvänder vatten och kan lämpa sig för odling av till exempel alger och fisk.

Odling i vatten kommer att utvecklas

Jouni Vielma vid naturresursinstitutet Luke redogör för forskningen i odling i slutna vattensystem (aquaculture). Vattensystemen inom hans forskningsområde återanvänder vatten och kan lämpa sig för odling av till exempel alger och fisk.

– Primärt forskar vi i tre olika slags system men gemensamt för dem är att de återanvänder vattnet. De är lämpliga för odling av alger men också fisk. Odling i vatten, men på land i slutna system som återanvänder vattnet, kommer att utvecklas mycket under de kommande åren, säger Vielma.

Bland annat alger och regnbågsforell har hittills odlats i slutna och återanvändande vattensystem.