Opinion

Ledarsticket:
Sämre tider åter på väg?

Regeringsprogrammet är knappt färdigt redigerat förrän prognoserna duggar om avtagande tillväxt. Det är inte i harmoni med programmets mål.
Bland de färskaste prognoserna finns finansministeriets översikt, som förutspår utvecklingen till 2023.

Regeringsprogrammet bygger på tillväxt och 75-procentig sysselsättning samt balans i den offentliga ekonomin det året.

Enligt finansministeriets översikt så som i andra prognoser mattas dock tillväxten av, låt vara att ett styrkelyft torde komma ännu under nästa år.

Utöver en åldrande befolkning är det de nya protektionistiska vindarna, bland annat handelskriget mellan USA och Kina och risken för brexit utan avtal som bidrar till sämre utsikter.

Det kommer kanske att märkas i Finland först senare eftersom den privata konsumtionen ännu stiger, och det finns planer på en del stora investeringar.

Enligt en skild kalkyl i översikten över åtgärderna och målen i regeringsprogrammet behövs betydande reformer som ökar sysselsättningen.

Prognoser har slagit fel tidigare, men finansministeriets prognos verkar stämma överens med bland annat Finlands Banks dito från förra veckan.

De investeringar, både privata och offentliga som nu är under beredning torde dock leda någonstans, till exempel högre produktivitet och konkurrenskraft, vilket borde förstärka vår ställning på den internationella marknaden.

Vi blir äldre i det här landet men vi arbetar också allt längre, och den utvecklingen fortsätter.

Dessutom är vår export av livsmedel i medvind: Jordbruket och livsmedelssektorn ställer sina produkter till förfogande på exportmarknaden för en hållbar tillväxt.