Opinion

Ledarsticket:
Ett steg i rätt riktning
i vargfrågan

Senaste fredag röstade riksdagen igenom ett beslut om att tillåta stamvårdande vargjakt. Det som är speciellt med riksdagens beslut är att den grundade sig på ett medborgarinitiativ. Det är rätt sällan som medborgarinitiativ, även om de som lyckas ta sig ända fram till riksdagen, faktiskt leder någon vart.

Vad som också är speciellt är att omröstningen i riksdagen slutade med de mycket övertygande siffrorna 125 för och 17 emot. De som röstade mot förslaget var främst från de gröna, ackompanjerade av några ledamöter från vänsterförbundet.

Omröstningen visar att det även på Arkadiabacken tycks finnas förståelse för den oro som folk på landsbygden känner för de ökande vargskadorna. Kanske de bilder på blodiga fårkadaver rivna av varg som denna sommar visats i tidningar och på tv har påverkat opinionen.

Jord- och skogsbruksutskottet hade utgående från medborgarinitiativet gjort ett betänkande och det var detta betänkande som godkändes vid omröstningen. Som det ändå är då det gäller lagstiftning, så tar det sin tid innan besluten i riksdagen kan förverkligas i praktiken.

Det som regeringen nu måste bereda är en ändring av vargens status i habitatdirektivet så att stamvårdande jakt tillåts i hela landet. Nu har vargen en sådan status endast på renskötselområdena i norr.

Förhoppningsvis går ändå lagstiftningsarbetet så raskt att de djurägare som släpper ut sina djur på bete nästa sommar kan sova lite bättre på nätterna än de gjort i år.