Opinion

Ledarsticket:
Borde gödselpriserna regleras?

Yara ökade sin vinst rejält under årets tredje kvartal. Rekordhöga gaspriser ledde till minskad produktion och mindre sålda mängder. Men trots det ökade koncernen sitt resultat med en fjärdedel jämfört med samma kvartal ifjol.

Rörelseresultatet blev ganska jämnt en miljard dollar. De fina sifforna fick koncernens styrelse att föreslå en extra dividendutdelning till aktieägarna.

De skyhöga gödselpriserna och att det överhuvudtaget varit svårt att köpa gödsel i höst har fått jordbrukarna att se rött. Yaras rekordresultat höjer säkert blodtrycket ytterligare.

Samtidigt kämpar intressebevakningen för att få staten att på något sätt kompensera kostnadsökningen inom jordbruket. Om de eventuella pengarna sedan ramlar ner i fickorna på gödselindustrins aktieägare blir det helt fel.

Det har höjts röster för att försöka reglera gödselpriserna. Men det är svårt för en global industri, speciellt då det råder brist på gödsel i världen. Resultatet skulle vara att leveranserna går till dem som betalar begärt pris.

Bättre är det då i detta läge att försöka öka importen till EU från andra världsdelar. Gödselpriset är nämligen något billigare på andra marknader.

Det positiva är att gödselpriserna just nu går ner i Europa, samtidigt som produktionen ökar. Vi får hoppas trenden fortsätter mot våren.