Opinion

Ledaren:
Presidentspelet är i full gång

På onsdagen höll Alexander Stubb presskonferens i Helsingfors där han meddelade om sin presidentkandidatur. Officiellt väljs Stubb av Samlingspartiets extraordinära partimöte senare i höst. Senare under onsdagen bad Sanna Marin EU-kommissionär Jutta Urpilainen att bli Socialdemokraternas kandidat. Urpilainen meddelade i ett tal vid samma möte att hon ska överväga en kandidatur.

Man kan hur som helst konstatera att senast nu, efter juli månads semesterdvala, är det så kallade presidentspelet igång. I några veckor har Utrikespolitiska Institutets tjänstlediga direktör Mika Aaltola fört kampanj runt om i Finland. Och före semestrarna meddelade flera politiska profiler om sin kandidatur; Pekka Haavisto, Olli Rehn, Jussi Halla-aho och Harry Harkimo.

Startfältet börjar alltså ta form. Några mindre partier har fortfarande inte lämnat besked om en kandidat, bland annat Svenska Folkpartiet, men överlag börjar man ändå nu få en bild av hur det kommer att se ut.

Mika Aaltola är en svart häst men torde ändå i första hand locka borgerliga väljare, mittenväljare och sådana som står en bit till höger om den politiska mittlinjen. Fortfarande vet vi trots allt rätt så lite om Mika Aaltolas värderingar och det duger knappast för väljarna.

I något skede måste han ta ställning till olika frågor och då får vi se hur det påverkar hans understöd. Hans kandidatur är överhuvudtaget en sådan ovanlighet i finska presidentval att den antingen kan bli en framgångshistoria utan like eller så blir det helt enkelt pannkaka av alltihop.

Olli Rehn har en traditionell profil för en finländsk president, men det är fortfarande förhållandevis oklart hur han kommer att slå igenom hos väljarna, inte minst med tanke på Centerns kräftgång i de senaste valen. Traditionella centerfästen runt om i de finska landskapen är sannfinländska fästen just nu.

Sannfinländarnas överstepräst Jussi Halla-aho får de sannfinländska rösterna, men knappast så mycket mer. Stubb och Pekka Haavisto har båda gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Vilken kandidat som än möter Halla-aho i en eventuell andra omgång så torde den kandidaten ta hem spelet.

Om Stubb och Haavisto möter varandra i en andra omgång så är det betydligt svårare att förutse hur det slutar. Haavisto har varit den klara förhandsfavoriten. Troligtvis fortsätter han att hålla första platsen i opinionsmätningarna, åtminstone fram till att Urpilainen bestämt sig.

Den första omgången i presidentvalet hålls i januari 2024. Fram till dess kan mycket hända. Någon av kandidaterna till höger om den politiska mittlinjen kommer sannolikt att dra ifrån under hösten, det är nästan oundvikligt i och med att de är så pass många.

Presidentvalet bjuder generellt sett på större överraskningar än andra val, eftersom väljarna inte i första hand röstar på sitt eget parti. Sällan har vi ändå haft så här många och så här erfarna kandidater i de finska presidentvalen. Det är med andra ord ett exceptionellt jämnt startfält.

Nu har presidentspelet börjat och det återstår att se hur det hela slutar.