Det finns ett brett deltagande bakom den här rapporten, sade utredningsmannen Reijo Karhinen, när han presenterade rapporten om jordbrukets lönsamhet under torsdagen på en presskonferens lite före middagstid.
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä tog emot rapporten.
Det har hållits diskussioner på olika håll och så har det kommit in mer än 6.000 kommentarer via de konversationer som ordnats via internet. Reijo Karhinen talar själv om ”hjärnrian”.
– Det är viktigt för mig att förslagen i rapporten har en förankring, sade han.
Han framhåll också att det finns rum för förbättringar i alla led inom livsmedelskedjan.
– Vi har i alla fall en betydande mängd gårdar som klarar sig bra och då vill jag också påpeka att cirka 60 procent av den inkomst jordbrukarna får från marknaden kommer via den industri som de själva äger.
– Vi har ganska få av dylika producentorganisationer, sade han.
Det är inte minst på basen av det här som Reijo Karhinen föreslår att jordbrukarna borde få upp till 200 miljoner euro mer i pris för sina produkter.
Bönderna måste utöva inflytande och samarbeta
Men jordbrukarna måste också fatta egna beslut om sina producentägda företag. Mer ägarinflytande är nödvändigt.
Samtidigt är jordbrukarna nog själva medvetna om att de måste samarbeta mer.
– Man måste tänka mer i euro i stället för bara att utgå från producerade mängder ton eller liter, sade han. I stället för att satsa på att producera så och så mycket borde man satsa på att producera sådant som konsumenterna är redo att betala ett högre pris för.
Bland de förslag till förbättringar som han själv gärna framhöll på presskonferensen återfanns, utöver en egen högtidsdag för bonden som Farmers’ Day i USA, också upprättandet av ett gemensamt forum, ett matbord, där jord- och skogsbruksministern skulle delta, men som skulle ledas av en person utanför livsmedelskedjan.
Han ansåg vidare att möjligheten att bilda producentorganisationer inom jordbruket borde lanseras aktivare.
Mer hänsyn från dagligvaruhandeln
Han efterlyste också mer kompanjonskap från dagligvaruhandeln för att uppnå winwin-situationer.
I det sammanhanget föreslår han att partihandeln inom de företag som befinner sig i en dominant ställning på marknaden åläggs att sälja en viss mängd varor till små aktörer för samma pris som i sin egen interna handel. Detta bland annat med hänvisning till Valio som ålagts att sälja mjölk till sina konkurrenter.
I det sammanhanget framhöll han att lagändringen för några år sedan som placerade våra två stora handelskedjor i en dominerande marknadsställning inte just har haft någon betydelse i praktiken.
Reijo Karhinen vill också ha skilda hyllor för inhemska varor i dagligvaruhandeln så att konsumenterna har lätt att hitta dem. Det här förslaget är delvis en följd av den respons som kommit från konsumenthåll under beredningen.
Finland ska bli exportland
När det gäller förhållandet mellan exporten och importen måste utvecklingen vändas helt och hållet så att Finland från att vara nettoimportör blir en global exportör av säker mat.
– Det finländska jordbruket måste även stiga fram och bli föregångare när det gäller användningen av teknologi och ny teknik.
På presskonferensen underströk Reijo Karhinen även liksom i andra sammanhang betydelsen av ett center för kunnande och service inom livsmedelsklustret. I den förbindelsen kom det också upp att forskningen, utbildningen och rådgivningen behöver förnyas.
Jari Leppä med på noterna
Iden med det gemensamma forumet, matbordet tar vi omedelbart tag i lovade jord- och skogbruksminister Jari Leppä (c), då han tog emot Reijo Karhinens rapport under presskonferensen.
Han ansåg att den nuvarande regeringen ska hinna få en ändring till stånd på den punkten.
– Det passar också med att mandatperioden för delegationen för matpolitik utlöper i augusti, sade ministern.
Jari Leppä stödde också kraftigt tanken på att framhålla den inhemska maten i butikerna.
Även ett center för service och kunnande är en väldigt angelägen fråga, fortsatte han.
Vidare ville minister Leppä vara med om att förbättra förtroendet mellan de olika leden i kedjan.
Han understödde också kraftigt en förbättring av livsmedelsexporten, vilket dock kräver fortsatta satsningar.
– Det är viktigt att följande regering fortsätter med de ansträngningar vi gjort för exporten under den nuvarande regeringen, sade han.
Minister Leppä medgav att många av förslagen i Karhinens rapport blir att ligga till nästa regering, men han underströk samtidigt att arbetet måste fortsätta.
På frågan om varför regeringen inte bett om utredningen i ett tidigare skede, svarade ministern att regeringen har vidtagit åtgärder för att förbättra jordbrukets lönsamhet, men märkte att förbättringarna inte förverkligats i tillräckligt snabb takt.
– Då funderade vi först på en arbetsgrupp men det tyckte vi sedan var lite för gammaldags. I stället kom vi fram till att en oberoende utredningsman är att föredra.
Läs också:
Reijo Karhinen offentligjorde sin rapport
SLC: Karhinens rapport måste bli en ny början för jordbruket