Jordbruk Opinion Marknad

Ledarstick:
HKScan står inför en dunderkur

HKScans nya verkställande direktör Tero Hemmilä är rak på sak i sin kommentar om koncernens bokslut för i fjol. Han presenterade bokslutet i onsdags. Hela fjolårets resultat var en besvikelse, skriver han i sin sin egen kommentar. Koncernens strategi har inte förbättrat lönsamheten enligt målsättningarna och nu måste den negativa utvecklingen vända.

Att det skulle bli en brakförlust för HKScan också i fjol visste vi redan efter den tredje kvartalsrapporten i höstas. Fjolårets sista kvartal bättrade i själva verket lite på hela årets resultat, men en dunderförlust betydligt större än förlusten 2017 kunde inte undvikas.

I sin kommentar till bokslutet talar Tero Hemmilä om ett aktivare grepp: HKScan:s kunnande inom slakteribranschen har i någon mån försvagats, vilket har orsakat ineffektivitet och försämrat bolagets ekonomiska prestationsförmåga.

Tero Hemmilä vill ha de här basfrågorna i skick innan man kan börja flytta över uppmärksamheten på åtgärder som siktar på en förnyelse.

Kännetecknande för de senaste åren och då i synnerhet fjolåret är att förlusterna har koncentrerats till verksamheten i Finland och i viss mån Danmark. Förlusten har i alla fall minskat betydligt i Danmark jämfört med 2017, i motsats till hemlandet. Mycket tyder på att själva företagskulturen i koncernen behöver reformeras, vilket också utomstående sakkunniga har varit inne på.

Dessutom har andra olyckliga omständigheter spelat in, till exempel att HKScan har tappat marknadsandelar inom fjäderfäsektorn samtidigt som koncernen försökt få funktion och ekonomi i den ännu splitternya fjäderfäenheten i Raumo.

En annan utmaning som inte bara HKscan men hela slakteribranschen står inför nu är ett minskad utbud av svin. Tills vidare finns det ett behov att exportera jämfört med den inhemska konsumtionen, men å andra sidan så dras branschen också med överkapacitet, vilket höjer produktionskostnaderna. Det här har drabbat inte bara HKScan men hela sektorn. Eftersom inget just nu tyder på att svinuppfödningen kommer att öka inom närmaste framtid, borde kapaciteten i så fall minskas.

Det är att hoppas på en bättring för HKScan. Åtminstone tyder allt fortfarande på att koncernen själv måste igenom en dunderkur för att uppnå ett bättre läge.