Bucht Leppa
Sven-Erik Bucht och vår egen minister Jari Leppä trivs med varandra, här är de tillsammans på EU:s jordbruks- och fiskeriministrar informella möte i Österrike i september i fjol.
Opinion Landsbygdsnäringar

Ledare:
Sven-Erik Bucht tog adjö

Bland vissa kretsar i Sverige var man inte så överraskad över att den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht måste lämna uppdraget, trots att han hade varit villig att fortsätta.
På den här sidan Bottniska viken – eller vi borde kanske tala om Torneälven när det gäller Sven-Erik Bucht – hade vi åtskilliga orsaker att hoppas på ännu en period för honom.

Det är inte bara det att Sven-Erik Bucht talar finska. Det är alldeles tydligt att han och vår egen minister Jari Leppä trivs med varandra, också trots att vår centerminister representerar en annan politisk riktning än Bucht, som är socialdemokrat.

Sven-Erik Bucht har i alla fall profilerat sig som en engagerad landsbygdspolitiker. Det kan delvis ha att göra med sambandet mellan svensk socialdemokrati och Sveriges landsbygd. På en karta över röstningsbeteendet i det senaste svenska riksdagsvalet såg vi faktiskt påfallande likheter mellan socialdemokratisk representation på den svenska landsbygden och centerns på den finländska. Det socialdemokratiska stödet i Finland är mycket starkare koncentrerat till tätorter samt nuvarande och tidigare brukssamhällen.

Sven-Erik Buchts tydliga inriktning på landsbygden är en orsak till att han är omtyckt i Finland. Genom sitt engagemang har han också uppnått ett erkännande i hemlandet trots att det suttit hårt, åtminstone i början. Han hade en del odds emot sig, bland annat i och med att han blev kallad landsbygdsminister men utan ett eget departement. Svenskarna var inte sena med slutsatsen, att han skulle bli utan inflytande inom regeringen.

Men visst har Bucht kunnat påverka. Och Stefan Löfvens ”gamla” regering har i praktiken haft en tydligare landsbygdspolitisk profil än den ännu äldre alliansregeringen under moderaten Fredrik Reinfeldt. Starkt uppbackad av ledarskribenter i landets stora medier försökte den regeringen bland annat inleda ett fälttåg mot EU:s ”osunda” jordbruks- och landsbygdsstöd – till förtret för jordbruket och landsbygden, och det inte bara i Sverige.

Under Buchts tid har Sverige fått en livsmedelsstrategi, där Finland delvis har agerat mentor. I somras godkände Sveriges riksdag regeringens landsbygdsproposition, som bland annat stipulerar om konkreta satsningar på näringslivet och på det så kallade norrlandsstödet till gårdarna i norra Sverige. Svenskarna har börjat svenskmärka sina livsmedel, vilket visserligen är branschens beslut men Bucht var en stark pådrivare.

Sverige var också resolut med att vidta åtgärder för att lindra följderna för jordbruket av sommarens torka. Det finns förnyad djurskyddslagstiftning och skogsprogram samt driftstöd och förhöjd investeringsstöd till lanthandlarna.

Sven-Erik Bucht har emellertid också blivit en ansedd samarbetspartner i Finland eftersom han har fortsatt på en linje som går ut på ömsesidig informationsväxling och samarbete med grannländerna. Under hans tid har Sverige delvis tagit mall av Finlands landsbygdspolitik på ett konstruktivt sätt.

Sverige och Finland har också lyckats få till stånd ett intensivare samarbete om skogsfrågor och börjat samarbeta om exportfrämjande åtgärder för livsmedel.

I svenska medier ser man ändå ännu på centerpartiet som landsbygdens politiska företrädare. Så här utifrån är det faktiskt lite svårt att se varför det hänger vid, åtminstone när det gäller svensk rikspolitik. Snarast verkar det som om centerpartiet ännu rider på en landsbygdspolitisk våg från en svunnen tid.

Bland de frågor som partiordföranden Annie Lööf för fram i medierna och som ska rädda Sveriges landsbygd är att det ska bli enklare att bygga nära stränder och att gårdsförsäljning av alkohol ska utredas. Att få bygga närmare stränder kan möjligtvis hjälpa någon enskild gård med vackert läge under en tid och visst kan någon ha framgång med ett gott gårdsbrännvin. Så försupet varken är eller blir dock folket i vårt grannland, att det skulle kunna rädda landsbygden. Det här råkar vi veta litet om i Finland, där vi har en lite friare lagstiftning kring gårdstillverkning och -försäljning av alkoholhaltiga varor.

Avsikten är inte att döma ut den nya svenska jordbruksministern Jennie Nilsson från Hylte i Halland. Man räknar med att hon i likhet med Sven-Erik Bucht kommer att driva landsbygdsfrågorna och landsbygdens utveckling i Sverige och hon ska ha sin chans.

I vilket fall som helst så kommer Sven-Erik Buchts gode vän, Jari Leppä, knappast heller att fortsätta så värst länge som minister. Det hade dock varit lätt också för andra finländska politiker och tjänstemän att samarbeta med Bucht.

Åtminstone i skrivande stund tyder mycket på att vi kommer att få en socialdemokratiskt ledd flerpartiregering efter vårt riksdagsval i vår. I sin landsbygdspolitik kunde den regeringen i så fall gärna ta exempel av den landsbygdspolitik som har förts under Sven-Erik Buchts ministerperiod i Sverige.