Landsbygdsgalan 16
Det var lätt för vinnarna att visa upp glada miner under prisutdelningen på Landsbygdsgalan. FOTO: Jeremic Photography
Livet på landet

Landsbygdsföretagare
prisades på åländsk galafest

Sex företagare inom olika branscher belönades inför 177 gäster med varsin morot av lera vid den femte åländska Landsbygdsgalan den 2 mars i Finström Breidablick.

Landsbygdsgalan arrangeras vartannat år av Ålands landsbygdscentrums organisationer och riktar sig till jordbrukare, fiskare, fiskodlare, livsmedelsförädlare, skogsägare, matambassadörer samt alla andra som verkar för landsbygdens välmående.

Syftet är att uppmärksamma företagare inom landsbygdsnäringarna.

– Det är viktigt att viktigt att företagarna får uppmuntran och uppmärksamhet så de får en morot att jobba vidare och utveckla sina företag, motiverar Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner.

Organisationskommittén hade fått över 100 nomineringar till pristagare och valde ut tre kandidater per kategori. Vinnarna röstades fram genom sluten omröstning av Landsbygdsakademin, som består av ett 30-tal personer från branschen.

Vinnarnas prisstatyetter har tillverkats av åländska konsthantverkaren Maj Branders Keramik. Statyetterna föreställer en morot och är tillverkade av lera.

Gäddkläckare och starkare drycker

Årets främjare av fiskerinäringen blev gäddkläckaren Jan-Erik Sommarström, som är ett känt namn inom fiskevården på Åland. Han har kläckt miljontals gäddyngel i sin egenkonstruerade gäddfabrik i Lemland.

– Under många år har han främjat gäddstammens utveckling på ett hållbart sätt och garanterat Åland som sportfiskedestination, motiverar juryn och ser Jan-Erik som en förebild inom natur- och fiskevård.

Som Ålands landsbygdsföretagare premierades Gannas Äppel som drivs av Jan Mattsson och Gun Strandberg tillsammans med sonen Ken Mattsson.

– Entusiastiska entreprenörer som är lyhörda för marknadens behov. Med fruktproduktion till must och en restaurang har Grannas Äppel breddat sin verksamhet på ett imponerande sätt och även bidragit till många arbetsplatser, motiverar juryn.

Nu planerar Grannas för att även börja tillverka alkoholhaltiga drycker.

Skogsvårdare med hälsobomb

Ålands skogsvårdare 2024 är Pernilla Weckman som är vd för kommunikationsbyrån April. Hon tog nyligen över familjegården Jussböle i Sund och har på kort tid hittat olika sätt att få ekonomi i skogsbruket.

– I björkstammar som inte är lämpliga för avverkning har hon ympat sprängticka, som anses vara en riktig hälsobomb. Hon ordnar skräddarsydda jaktresor där hon bland annat nischat in sig på bågjakt. Pernilla deltar i många olika nätverk för skogsägare även utanför Åland och på sociala medier berättar hon om Jussböle och vardagen kring jord- och skogsbruket på Åland, heter det i motiveringen.

Stor satsning på naturbeten

För Ålands miljösatsning belönades Anders Sundqvist som bedriver ekologiskt jordbruk på Vestergårds i Hammarland Bredbolstad.

Bekämpningsmedlen har lämnats bort och gödseln produceras gårdens djuren. Anders har lagt ner mycket tid och arbete på gårdens naturbeten, som ligger runt gården och därmed kan utnyttjas på bästa möjliga sätt. Detta har enligt enligt juryn skapat i ett vackert landskap med en hög biologisk mångfald.

Till Ålands unga entreprenör utsågs Petra Sundin, som kallas ”ung, driftig och målmedveten äppelodlare och köttdjursuppfödare som vet vad hon vill”.

Petra Sundin har ensam tagit över gården efter sin far och har enligt juryn utvecklat verksamheten på ett imponerande sätt med arbetsmöjligheter även för andra. Petra deltar i olika miljöprojekt och hennes mål är att tillsammans med köttdjuren och äppelodlingen skapa ett kretslopp för hållbart lantbruk.

– Trots motgångar och en tuff bransch visar Petra på ett föredömligt sätt att det alltid lönar sig att gå sin egen väg, framhåller juryn.

Välkänd från Strömsö

Som Ålands matambassadör premierades Ella Grüssner Cromwell-Morgan, som är välkänd  dryckesexpert från TV-programmet Strömsö och i Saltvik Kvarnbo hemma på Åland driver restaurangen och konstgalleriet Vinsmedjan samt Kvarnbo Pensionat.

– Genom sitt stora engagemang för den åländska smakkulturen har Ella visat att det handlar om mer än bara mat. Det är människorna, platsen och historien, råvarornas smak och doft, egenheterna och en känsla av sammanhang som tillsammans bildar en helhet och fått det ypperliga namnet Axgan, sammanfattar juryn.