Landsbygdsnäringar

Lagändring innebär större avgifter för vikariehjälp

Den nya familjeledighetsreformen trädde i kraft i augusti 2022, vilket gör att också villkoren för avbytarservice har förändrats.

Från och med den 1 augusti 2022 gäller helt nya regler för familjeledigheter då en ny lag slopar det gamla systemet. Moderskapsledigheten på 105 dagar avskaffas och ersätts med en graviditetspenningsperiod som omfattar 40 dagar. Pappaledigheten som tidigare uppgick till 54 dagar slopas helt, likaså föräldrapenningsperioden på 158 dagar.
I stället tilldelas föräldrarna lika stora kvoter på 160 dagpenningsdagar (totalt 320 dagar) som kan användas flexiblare än tidigare. Högst 63 av dessa dagpenningsdagar kan överföras från den ena till den andra föräldern. Därmed ökar den totala familjeledighetsperioden från drygt 12 månader till drygt 14 månader. Enligt regeringen är syftet med reformen att förbättra jämställdheten i arbetslivet.
Perioden med halverad avgift för vikariehjälp förkortas

Från lantbruksföretagarens synvinkel är slopandet av moderskapsledigheten den största förändringen. Enligt det gamla systemet kunde ledigheten påbörjas 30–50 dagar före den beräknade födseln, och omfattade totalt 105 dagar. Den nya graviditetspenningsperioden kan påbörjas tidigast 30 dagar och senast 14 dagar före barnets beräknade ankomst och pågår i 40 dagar.

Tidigare har det varit möjligt att få vikariehjälp till halverat pris under moderskapsledigheten, vilket nu gäller för graviditetspenningsperioden. I praktiken betyder detta att perioden med halverad avgift förkortas från 105 till 40 dagar. Inom det nya systemet får man dock vikariehjälp även för helgdagar. Efter graviditetspenningsperioden är man fortfarande berättigad till vikariehjälp under föräldrapenningsperioden som nu förlängts från 158 till 320 dagar.

Båda lagarna tillämpas

Den nya lagen om familjeledighet gäller i regel för familjer där barnet fötts den 4 september 2022 eller senare. Vikariehjälp beviljas för den period FPA beviljat dagpenning vilket betyder att beslut om vikariehjälp ges villkorligt tills FPA fattat sitt beslut om dagpenning.
Om besluten om vikariehjälp och dagpenning inte stämmer överens eller det senare avslås kan avbytarservices bli dyr. Därför är det viktigt att kontakta FPA gällande vilken lag som gäller för ens familjeledigheter innan man lämnar in sin ansökan om vikariehjälp.