Dsc01011
Ulf Vest konstaterar att de överlevande gumsarna har lugnat ner sig betydligt redan några dagar efter vargangreppet. Han och sambon har varje dag desinficerat såren och gett de skadade djuren penicillin och smärtstillande medicin.
Jordbruk

Kusliga syner efter
vargens attack

En skrämmande och beklämmande syn mötte fårfarmaren Ulf Vest när han förra fredagen strax efter sex på morgonen åkte ut till ett fårbete en kilometer från hemmet i Finström Svartsmara mitt på fasta Åland.
– Redan på vägen mötte jag får som var på väg hemåt och trodde då att de blivit skrämda av åskvädret tidigare på natten. Men när jag kom fram till betet såg jag ett par får liggande på rygg med benen stående rakt upp.

Uppenbarligen samma varg som dagen före hade fotograferats av en bilist i grannbyn Bjärström hade då dödat och rivit ett 20-tal av Vests totalt 65 gumsar födda i mars som fanns ute på betet.

Två av fåren var var döda och fyra så svårt skadades att de måste avlivas på platsen.

– På ett av fåren hade vargen tuggat i sig en del av bogen men djuret levde fortfarande, säger Vest.

Avlivningen sköttes med bultpistol av Ålands fåravelsförenings rådgivare Mia Söderdahl och grannen Robert Lindholm som hjälper henne med fåren.

Genast när Åland miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM öppnade klockan 8 på morgonen kallade Mia också veterinären Amanda Andersson till platsen.

Ulf Vest berättar hur totalt olika betesdjuren hade reagerat på vargens attack.

– Några av gumsarna hade tagit sig genom stängslet för att fly hemåt, medan flera djur var helt paralyserade och bara stod kvar på betet med stirrande ögon.

De döda djuren har grävts ner förutom två kroppar som lämnades kvar på åkern med övervakning av viltkamera.

– På en enda dag registrerades sedan 700 besök av havsörnar!

Dsc01022
Ändå sedan Ulf Vest för 15 år sedan flyttade från Lillby i Purmo har han varit fårfarmare på Åland och nu är det första gången hans djur har angripits av varg. Han är också självverksam skogsägare och maskinentreprenör som varje dag stiger upp klockan fem för att se till sina får. Den stora traktorn för att klippa gräs köpte han för ett år sedan från Uleåborgstrakten av Antti Kangas, som sedan blev sannfinländsk riksdagsman.

Ingen ersättning för merarbetet?

Senare på dagen konstaterade landskapsregeringens jaktvårdskonsulent Roger Gustavsson och naturvårdsintendent David Abrahamsson att de döda och skadade fåren av allt att döma hade dödats av en varg. Alla de skadade djuren hade bit- och rivsår på halsen och nacken.

Redan i vintras revs två får till döds av en varg i Brändö Jurmo och nu i sommar har  vargobservationer rapporteras från flera platser i den åländska skärgården samt även i Geta på nordligaste fasta Åland.

Landskapets representanter försäkrade att Ulf Vest kommer att ersättas ekonomiskt för de döda gumsarna.

– Men hur blir det med ersättning för merarbetet att ta hand om de skadade djuren? Varje dag tar det en timme för mig och sambon Erika Mattsson att rengöra såren och ge djuren penicillin och smärtstillande medicin, säger Vest.

Dessutom blir det en merkostnad när samtliga hans numera 190 får enligt landskapsregeringens rekommendation ska hållas inomhus och utfodras där i stället för att äta gräs på sina beten.

David Abrahamsson säger att de döda fåren kommer att ersättas enligt jord- och skogsbruksministeriets värderingar, men har inget svar på frågan om djurägaren också kan få ersättning för medicinering och skötsel av de skadade djuren.

Dsc01003
För att bättre kunna behandla vargens rivskador har ullen rakats bort från gumsarnas halsar.

ÅPF krävde snabbt beslut om skyddsjakt

Efter vargangrepp kontaktade Ålands producentförbund snabbt landskapets näringsminister Jesper Josefsson och fick då löftet att beslut om skyddsjakt på vargen ska fattas så fort som möjligt.

Det beslutet togs i måndag.

– Vår inställning är att det inte ska finnas varg på Åland och jag tror att frågan kommer att lösa sig inom en mycket snar framtid, förklarade ÅPF:s vd Sue Holmström på måndagsförmiddagen.

Hon konstaterar dock att det ”kanske inte blir det lättaste att hitta vargen” för att kunna avliva den.

Holmström är också övertygad om att EU:s högsta domstols beslut nyligen att regionala undantag för att skjuta vargar inom ett land inte ska gälla Åland i detta fall, trots att landskapet har egen jaktlag. 

Hon anser att Åland in det här fallet måste betraktas som en del av sydvästra Finland, som har landets tätaste vargbestånd.

Också ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson påpekar att en varg som bevisligen river får måste bort så fort som möjligt.

Hon betonar att det är lätt att känna empati för både de skadade fåren och djurägarna som inte får ha sina får ute på bete.

– Öppna landskap och naturvård bygger på betande djur. Våra medlemmar har rätt till att deras djur inte ska utsättas för fara genom attacker från varg. Dialogen med landskapsregeringen är god och vi förutsätter att vargfrågan kommer att lösas inom kort, säger Eriksson-Paulson.

Rovdjur får dödas för att skydda tamdjur

I ett pressmeddelande genast efter fredagens dödliga vargattack framhöll landskapsregeringen att djurägare får använda skrämselåtgärder för att avbryta angrepp från varg och att rovdjur även får dödas under pågående angrepp på tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara att ett angrepp är omedelbart förestående.

Att notera här är att detta gäller enbart på Åland, på fastlandet gäller andra regler.

Däremot betecknar landskapsregeringen risken för att vargen ska angripa människor som ”i det närmaste obefintlig” då sådana angrepp inte har skett i Finland på mer än 100 år.

Om man som privatperson möter varg bör man så lugnt som möjligt försöka avlägsna sig från platsen. Om detta inte är möjligt är rådet att försöka klättra upp på en sten, byggnad eller i ett träd. 

– Ifall vargen skulle anfalla ska man försöka se så stor ut som möjligt och vifta hotfullt med armarna, skriver landskapsregeringen i sitt pressutskick.

Läs också: Snabbt beslut om åländsk skyddsjakt