Odlardag 1
Genom kompletterande gödsling på odlingszoner vid Koskenoja gård eftersträvar man en ökning av vallskörden med 2.000 kilo per hektar, säger Tuomo Savolainen, produktgruppschef på Hankkija.
Jordbruk

Målet: Skördeökning på
2.000 kilo per hektar genom
kompletterande gödsling

Kompletterande åkergödsling, skördeanalyser och kartläggningar, foderlagring och utfodringsrelaterade aktualiteter. Ämnesutbudet var brett när Hankkija i samarbete med en rad andra aktörer arrangerade en informationsdag i Jalasjärvi.

Vid Koskenoja gård i Luopajärvi, Jalasjärvi ordnades för andra året i rad en mångsidig informationsdag den 4 juni. Den lokala mjölkproducenten Juha Vuorelas grönböljande vallfält var i fokus och deltagarna hade såväl sifferförsedda skyltar som en ståtlig traktor i blickfånget.

Ett av dagens teman var skördeökning genom kompletterande gödsling.

– Vallåkern vid Koskenoja är indelat i fem olika odlingszoner. På två zoner är det kompletterande gödsling som gäller och extra kväve har tillförts på vardera fälten. Sedan följer man upp och jämför skörderesultaten från de olika områdena, sade Tuomo Savolainen, produktgruppschef på Hankkija.

Odlardag 2
Kvävetillförseln på detta fält är 100 kilo plus 20 kilo under det innevarande skördeåret.

På det ena odlingsfältet är den tillsatta kvävemängden 100 kilo plus 20 kilo under det första och innevarande skördeåret. Under det andra och tredje skördeåret är avsikten att reducera mängden till 60 kilo.

I samband med de aktuella gödslingsexperimenten görs det olika slags kvalitetsgranskningar, mätningar och analyser.

– Målet är att kunna öka vallskörden med 2.000 kilo per hektar genom dessa kompletterande gödselsåtgärder, sade Savolainen.

Odlingssäsongen 2019 har för övrigt fått en hyfsad start med varierande väder och ganska rikligt med nederbörd – vilket medför att det växer och grönskar för fullt i fälten för närvarande.

– Fjolåret var extremt torrt. Ännu under den här säsongen torde fjolårstorkans effekter fortsätta synas på vallfält som anlades förra året. Tidigast nästa år har dessa fält repat sig ordentligt, tillade Tuomo Savolainen.

Odlardag 3
Det är viktigt att jordbrukarna beaktar åkerns grundskick och se till hela jordstrukturen, sade Hankkijas utvecklingschef Juha Salopelto.

Viktigt att beakta åkerns grundskick och jordstruktur

Hankkijas forskningschef Juha Salopelto påminde jordbrukarna om den stora betydelsen av att åkermark hålls i gott skick både i biologiskt och kemiskt hänseende.

Man bör se över hela jordstrukturen och ha koll på rotsystem. Maskbeståndet i marken är likaså en indikator att beakta i sammanhanget.

– Genom kalkningsarbeten kan man hålla markens pH-värde under kontroll och detta är inte minst relevant med tanke på växtligheten. Är marken för sur inverkar det negativt på växternas näringsupptagning, sade Salopelto.

Vid sidan av kväve och fosfor är det också exempelvis viktigt att det finns tillräckligt med kalium i jorden.

– Växter behöver sammanlagt cirka 15-16 olika näringsämnen för att må bra. Det är inte så otroligt mycket.

Så löd svaret på en fråga som Salopelto ställde till åhörarna i samband med sitt anförande.

Odlardag 4
Svenska Österbotten var representerat på ”Kasvun Paikka” genom Jakobstadsföretaget Snellman. Från vänster ses Jan-Peter Brunell, Timo Hietanen, Vesa Hihnala och Mari Korkiakangas.

Köttpriserna upp med 4-8 cent per kilo

Jakobstadsföretaget Snellman hörde till de aktörer som närvarade i Luopajärvi.

– Det är av betydelse att visa upp sig på fältet och hålla kontakt med producenterna. Jalasjärviområdet med sina många mjölkproducenter är ett viktigt område för oss. Vi kommer också att delta i andra sommarevenemang, sade fältrepresentanten Jan-Peter Brunell.

En nyhet från Snellman-världen är att två viktklasser för större kor har ändrats i månadsskiftet maj-juni. Samtidigt har köttpriset stigit med 4-8 cent per kilo.

Senare i år, i samband med Snellmans producentmässa i början av oktober, kommer Snellman dessutom att presentera resultat av ett projekt vars mål är att verka för förbättrad kalvhälsa, säger Vesa Hihnala, fältchef för Snellmans nötköttsanskaffning.

Några faktorer som bidrar till en allmänt försämrad kalvhälsa är att dagens gårdar tenderar att vara av allt större format samt det faktum att produktionsytor och utrymmen kan uppvisa brister. Dessutom har risken för att smittsamma sjukdomar sprids till ladugårdar ökat.

Till ”Kasvun Paikka” i Jalasjärvi hade omkring 120 anmälningar lämnats in. Andra medverkande aktörer var Yara, Boreal, Snellman, Valio, AIV, Eurofins, Corteva och DeLaval.