Ragbestand
Rågen har blommat i södra och mellersta Finland, men i Österbotten fortgår blomningen ännu. Bilden är några dagar gammal och från sydkusten öster om Helsingfors. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk

Gynnsamt väder i juni

Det varma och soliga vädret i juni har påskyndat odlingsväxternas utveckling. Beståndens utveckling är ungefär en vecka före genomsnittet i södra Finland. I landets östra och norra delar håller beståndens utveckling ungefär normal takt. Den första ensilageskörden har bärgats i goda förhållanden i stora delar av landet. Skörden av torrhö har inletts i landets södra och mellersta delar. Tidig potatis, primörer och jordgubbar är inne i sin bästa skördeperiod, noterar ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Regnen i juni har varit skurartade, så förhållandena varierar stort både regionalt och mellan gårdarna. I södra Finland lider bestånden redan av torka och regn skulle behövas för att trygga en god skörd.

Skörden av torrhö inleds

Ensilageskörden är praktiskt taget slutförd i landets södra och mellersta delar i utmärkta förhållanden. I Lappland inleddes ensilageskörden under midsommarveckan, men regnen har fördröjt arbetet.

Skördemängden uppskattas vara god eller till och med utmärkt i största delen av landet med undantag för Mellersta Österbotten, där skördemängden uppskattas vara genomsnittlig. Ensilageskördens kvalitet uppskattas vara god med undantag för Österbottens kustområden och Mellersta Österbotten, där kvaliteten uppskattas vara tillfredsställande.

Ordentliga regn finns nu på önskelistan med tanke på den andra skörden. I södra Finlands kustområden lider vallarna redan av torka, varför återväxten är svagare än normalt. På andra håll är vallarnas tillväxt tillfredsställande.

Ogräsbekämpningen har lyckats tillfredsställande. På en del vallar utfördes ingen ogräsbekämpning under våren, vilket lokalt har resulterat i riklig förekomst av maskros, skräppa och ranunkel.

Vädret inför midsommaren var gynnsam för skörd av torrhö. Skörden inleddes i höjd med Mellersta Österbotten under midsommarveckan. I södra Finland är redan hälften av torrhöet bärgat. I Norra Österbotten och Lappland uppskattas torrhöskörden inledas i början av juli. Inledningen förutsätter några dagars uppehållsväder.

Torrhöskörden förväntas bli god till både mängd och kvalitet. Kvaliteten påverkas av vädret under skördearbetet. Det finns förutsättningar för en skörd av god kvalitet.

Tidigaste vårsäden i ax

De tidigast sådda korn- och havre bestånden har börjat skjuta ax och vippa i södra Finland. I andra delar av landet är vårsäden i stråskjutningsstadiet och i Lappland först i bråddstadiet.

Vädret har gynnat vårsädens tillväxt och beståndens skick är gott i största delen av landet. Det finns förutsättningar för en god spannmålsskörd. I Södra Savolax och norra Finland uppskattas bestånden vara tillfredsställande.

Ogräsbekämpningen i vårsäd har lyckats bra i största delen av landet, även om blåsten har stört arbetet. Endast i södra Finlands kustområden och Lappland uppskattas ogräsbekämpningens resultat vara tillfredsställande.

Lokalt har man observerat riklig förekomst av bladfläcksjuka i bestånden, men skadeinsekter utgör inte längre fara för spannmålsbestånden.

Rågen har redan blommat i södra och mellersta Finland och i Österbotten fortgår blomningen ännu. Rågbestånden är tillfredsställande eller goda, i Satakunda och Södra Österbotten till och med utmärkta.

Höstvetet håller på att gå i ax i landets södra och mellersta delar. Längre i norr är bestånden ännu i stråskjutningsskedet. Höstvetebestånden är goda i stora delar av landet.

Ogräsbekämpningen har lyckats bra i höstsädsbestånden och växtsjukdomar har inte utgjort nämnvärt hot.

Rybsen börjar blomma i södra Finland

De första vårrybs- och vårrapsbestånden har inlett sin blomning i södra Finland, men i Österbotten är bestånden ännu i knoppstadiet. Bestånden är svagare än normalt i södra Finlands kustområden, Satakunda, Södra Österbotten och Österbottens kustområden. På andra håll är bestånden tillfredsställande.

Höstrapsen har redan avslutat sin blomning i södra Finland, men i Österbotten fortsätter blomningen ännu. Höstrapsbeståndens skick varierar från försvarlig till god.

Ogräsbekämpningen har i huvudsak lyckats väl. Endast i Södra Österbotten har ogräsbekämpningens effekt varit försvarlig. Kålmal, rapsbaggar och jordloppor har förekommit rikligt och de har förorsakat skador i oljeväxtbestånden.

Det är fortfarande viktigt att göra observationer i bestånden och behovsanpassad bekämpning kan utföras ända till blomning, dock med beaktande av förekomsten av naturliga fiender.

Sockerbetsbestånden är tillfredsställande. Endast i Satakunda uppskattas sockerbetsbestånden vara försvarliga. Ogräsbekämpningen har lyckats väl. I Egentliga Finland har man gjort många observationer av skadegörare i sockerbeta.

Upptagningen av tidig potatis inleddes i början av juni och är nu som intensivast. På huvudproduktionsområdet för tidig potatis i sydvästra Finland och Åbolands skärgård har vädret varit gynnsamt för potatisens utveckling. Skördens mängd och kvalitet uppskattas bli normal.

Sommar- och lagerpotatisbestånden är i tillfredsställande skick. Ogräsbekämpningen har lyckats väl på de flesta områden. Inga observationer av potatisbladmögel har ännu gjorts, men risken ökar i takt med att bestånden sluter sig. Om vädret blir fuktigare, kan bekämpning av bladmögel bli aktuellt i de tidigaste bestånden redan från nästa vecka.

Kumminbestånden är i god eller tillfredsställande tillväxt. Vädret under början av växtperioden har varit gynnsamt också för kumminets utveckling.

Bondbönebeståndens skick varierar mellan tillfredsställande och gott i olika delar av landet. I södra Finland lider bondbönan redan av torka och har inlett sin blomning i förtid.

Huvudskörden av jordgubbe inleds

Jordgubbar från växthus har funnits i handeln sedan början av juni. I södra och sydvästra kustområdet skördas nu jordgubbar som har odlats under duk och skörden av jordgubbe från friland håller på att komma igång. Skördens kvalitet har varit god: jordgubbarna är söta på grund av stor temperaturskillnad mellan natt och dag samt soligt väder.

Under innevarande vecka inleds skörden av jordgubbe under duk och från tunnlar också i andra delar av landets södra och mellersta delar. I landets mellersta delar förväntas huvudskörden infalla under första veckan i juli.

De senaste dagarnas regn har varit bra för större bär, men under skördeperioden önskas uppehållsväder. Fuktigt och varmt väder ökar risken för mögel och åskskurar kan skada bären. För närvarande är utsikterna goda för en lyckad skörd.

Vinbär och äpplen utvecklas med god fart. Skördeutsikterna är tillfredsställande. Hallonbeståndens pollinering lyckades väl och skördeperioden inleds efter medlet av juli. Skörden av hallon från tunnlar har redan inletts.

Grönsaksbestånden är vid god tillväxt. Skörden av primörer från friland inleddes i medlet av juni. Skörden av de första kål-, broccoli-, blomkåls- och sallatspartierna håller på att avrundas och snart inleds planteringen av nya plantor för skörd under senhöstens skördeperiod. Primörernas kvalitet har varit god.

Det är fortfarande skäl att göra skadegörarobservationer i bär-, äppel- och grönsaksbestånden. Trips har lokalt observerats i större omfattning än under tidigare år. Kålmal och rapsbaggar har hittat kålfälten.

På kålodlingar lönar det sig också att hålla ögonen öppna med tanke på eventuell förekomst av gammafly. På morotsfälten är det skäl att fortfarande hålla ögonen öppna för morotsbladloppa och morotsfluga.