20230514 192944
Trots att Luxemburg är litet är en stor del av arealen odlingsbar.
Jordbruk EU

Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg
– men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.

För ett par månader sedan vann tyska Bayer, som bland annat tillverkar det kontroversiella ogräsmedlet glyfosat, en juridisk strid mot Luxemburg. Kemikoncernen hade dessförinnan stämt staten som förbjudit försäljning av bekämpningsmedel av den typen. Efter domstolsbeslutet finns det nu åter på marknaden.

Från den 15 december 2023 har också EU-kommissionen förnyat godkännandet för glyfosat som verksamt ämne.

– Det gör mig på gott humör. För glyfosat är ett praktiskt medel som vi bönder behöver, tycker 56-årige Jean-Pierre Nau, en av de största lantbrukarna i Luxemburg.

Han har fjorton anställda och odlingarna består främst av vete, korn och raps.

– Nu gäller det att skydda oss så förbudet inte kommer tillbaka, säger Nau och tänker på att den nya regeringen bestående av kristdemokrater och liberaler försöker hitta nya argument för att få jordbrukarna att sluta med glyfosat – igen.

Luxemburg var ett av EU:s första länder att stoppa det. Året var 2020. Den 56-årige bonden drar sig till minnes hur dåvarande regeringen bestående av Centern, Miljöpartiet och Socialister lockade med subventioner om de frivilligt upphörde med besprutningarna. 

– Men jag stod på mig och skrev inte under. Fattas bara och jag fattar inte varför de andra inte vågade följa min väg.

Bara en minoritet vågade säga nej.

– De lockades av en struntsumma pengar! ryter han och viftar med näven.

Vi har satt oss ned på två stolar i trädgården. Vårsolen skiner vackert.

Engångssummor för fem år utan glyfosat

Staten delade ut en engångssumma på 30 euro per hektar för åkermark, 50 euro för vinodlare och 100 euro för fruktodlare.

Men sedan blev det ingen mer subvention och kontraktet löpte på fem år.

– De som skrev under får därför än idag inte använda glyfosat på grund av kontrakten, säger Nau som tycker att subventionen var snål.

Han tänker på att i lilla Luxemburg cirkulerar stora summor pengar. Främst beror det på bankvärlden samt att Luxemburg är säte för EU-domstolen och andra viktiga EU-organ.

– Det är klart att bönderna var värda det tredubbla. Minst!

Efter uppmaningen att sluta med växtskyddsmedlet röstades ett förbud igenom i Parlamentet. Jordbrukarna blev då tvungna att snabbt tömma sina lager. För därefter rådde totalförbud på landets åkrar och betesmarker.

Kritik riktades mot statens järnväg som inte omfattades av förbudet.

20240308 114227
Storbonden Jean-Pierre Nau tycker det är bra att växtskyddsmedlet glyfosat åter får användas på Luxemburgs åkrar.

Odlar på bägge sidor om gränsen

Hemmet ligger i kommunen Itzig sydöst om huvudstaden, men Jean-Pierre Naus ägor ligger både på luxemburgska och franska sidan och är så pass stora att det inte går att få veta den exakta arealen.

Förmodligen räds han att för mycket information skulle kunna väcka avundsjuka.

Han berättar hellre om att det rådde en konstig situation: På den luxemburgska sidan av hans marker var alltså glyfosat förbjudet. Men på andra sidan gränsen i Frankrike var det däremot tillåtet.

Fast han vågade aldrig smuggla med sig medlet över gränsen. Vid kontroll hade det kunna innebära dryga böter och säkerligen hade medierna hängt ut honom.

Han anklagar förresten tidningar, radio och tv för att hänga ut bönderna i frågan. Enligt Nau ska de ha gjort att invånarna snabbt tog ställning för regeringens förbud.

Han tycker det resulterat i att allmänheten blandar ihop saker och ting.

– Så fort man nämner ordet växtskyddsmedel tror folk att det rör sig om gift.

Ilsken bybo

När han arbetade på sitt fält om kvällen dök plötsligt en ilsken bybo upp och undrade vad han höll på med.

– Han anklagade mig för att bespruta fälten med glyfosat och att det var för nära bostäderna i byn. 

Mannen bar sandaler och när Jean-Pierre Nau tittade på mannens fötter, sa han.

– Om du skulle få svamp på foten. Vårdar du den då med medicin från apoteket eller väntar du på att det ska gå över?

– Med medicin, blev svaret.

Nau informerade då att han i sin tur vårdar fälten.

Det gjorde bybon så glad att han ville bjuda på öl. Bonden tackade och svarade att han inte hade tid. Dessutom tillade han:

– Förresten sprutar jag inte mina fält med glyfosat ikväll. Utan jag behandlar dem mot svamp.

Då försvann bybon med generad blick.

Strikta restriktioner

I Luxemburg finns strikta restriktioner gällande besprutning och sådd nära vattendrag, vägar och markgränser.

En gång råkade Naus gödningsmedel föras med vinden till ett närliggande vattendrag. Statens kontrollanter var inte sena med att vara på plats och gav honom 6.000 euro i böter.

Däremot finns ingen begränsning gällande växtskyddsmedel när det drar ihop sig för skörd.

Jean-Pierre Nau understryker ändå flera gånger under samtalet att han inte använder växtskyddsmedel när det är tre veckor kvar till skörd.

– Man ska givetvis bespruta sparsamt, påminner han om.

Jean-Pierre Nau kritiserar hårt EU:s frihandelsavtal Mercosur med Sydamerika och lättnader gällande import av gröda och kyckling från Ukraina.

– Varför ska producenterna där få privilegier av Bryssel och kunna använda växtskyddsmedel som är förbjudna hos oss? Jo, det är för att aktieägarna ska kunna fylla sina fickor med stålar. Medan de vill att vi ska jobba så gott som gratis dygnet runt. Det är orättvist.