Dsc 2282
Naturbetesträffen i Björkö den 17 september tog avstamp från Bodback som under flera århundrandens tid varit profilerat som ett viktigt hamnområde för Björköborna.
Jordbruk

Naturbetesträff i
idyllisk världsarvsmiljö

Både djurägare och representanter från olika myndigheter slöt upp för att ta del av både relevant information och frisk luft på en naturbetesträff i Björkö i mitten av september.

Naturbetesträffen i Björkö tog avstamp från det natursköna Bodbacksområdet. Cirka ett dussin deltagare deltog i en informativ friluftseftermiddag i småregnigt septemberväder.

– Vi har ordnat liknande träffar i Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. Det här är den första tvåspråkiga tillställningen, sade Carina Järvinen från Forststyrelsen.

– Tanken är att djurägare och andra intressenter ska kunna ställa frågor och kanske ha möjlighet att bygga nyttiga nätverk.

– Vi fokuserar på naturbetesområden där det inte förekommer någon markbearbetning eller tillförsel av extra näringsämnen. Det handlar om skydd av vårdbiotoper. Det är något som alla vinner på, säger Järvinen.

Naturbetesträffen var en del av det pågående UHMA-projektet som på svenska kallas ”Hotad landsbygdsnatur vårdas genom samarbete”. På plats fanns representanter från NTM-centralen, ProAgria och Naturresursinstitutet Luke.

Sonja Still från NTM-centralen i Södra Österbotten har inventerat och kartlagt växtligheten i strandområden i Björkö och på andra håll i Österbotten.

– Överlag har naturbetesverksamheter positiva effekter i och med att mycket rensas bort i strandmiljöer – till exempel vass och sly. Samtidigt tenderar beteshagar inne i byar att växa igen i takt med att jordbruksverksamheter läggs ner, kommenterade Still.

Dsc 2285
Carina Järvinen från Forststyrelsen (till vänster) och Jonas Nord och Heidi Järf från highland cattle-uppfödaren Björkö Högländaren gav information på naturbetesträffen.

Naturbete och världsarvsturism kan kombineras smidigt

Björkö Högländaren vars delägare är Jonas Nord, Bo-Johan Sjö och Heidi Järf har highland cattle-produktion i Björkö.

– Årligen har vi cirka 25 djur – 15 fullvuxna plus kalvar – på naturbete på holmar i Bodbacksområdet. För närvarande har vi 78 djur totalt. Tidigare har vi haft ett hundratal som mest, säger Jonas Nord.

– Betessäsongen börjar i maj-juni och vi håller på att avsluta nu i mitten av september. När höstmörkret börjar smyga sig på trivs djuren inte lika bra i den här miljön, säger Heidi Järf.

Betesområdets markareal är 15 hektar. De betande höglandskorna har bland annat bidragit till att minimera den vassmiljö som tidigare var iögonfallande i Bodbacksområdet.

Hittills i år har 20 000 personer besökt utsiktstornet i Svedjehamn. En av vandringslederna sträcker sig genom miljöerna intill havsvikarna i Bodback.

Kan naturbetesverksamheten kombineras smidigt med den lokala världsarvsturismen?

– Vi har inte haft några som helst problem med den biten, säger Jonas Nord.

Som ett exempel på utmaningar som Björkö Högländaren tampas med nämner Nord den vargproblematik som häromåret omdebatterades flitigt i Österbotten.

Björkö Högländaren erhåller miljöstöd för sin naturbetesverksamhet.

– Hur det blir med miljöstödssystemet från 2021 då en ny programperiod inleds inom EU är tillsvidare öppet. Men det skulle förvåna mycket om man inte fortsätter stöda den här typen av verksamhet, säger Carina Järvinen.

Projektet UHMA

(Hotad landsbygdsnatur vårdas genom samarbete)
• Kartlägger värdefulla natur- och landskapsobjekt plus förekomster av främmande arter som hotar mångfalden.
• Ökar medvetenheten om landsbygdens kulturmiljövärden.
• Främjar bevarandet av värdefulla vårdbiotoper genom att aktivera betesskötsel och användning av ”betesbanken”.
• Presenterar olika verksamhets- och finansieringsmodeller för natur- och landskapsvård.
• Projektområdet är Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten samt Kalajoki, Reisjärvi och Sievi i Norra Österbotten.
• Projektet pågår till 31.12.2019.