Fiskars 1
Helena von Flittner säljer bröd och piroger trots att hon egentligen är grönsaksodlare. Hjälp med försäljningen får hon av dottern Emelie Wulff.
Jordbruk Marknad

Jordens smaker gick åt som smör i solsken i Fiskars

Fiskars i Raseborg i Västnyland har alltmer etablerat sig som ett matens mecka. Ett flertal större matevenemang med fokus på närproducerat har lärt de matintresserade vart det lönar sig att styra kosan. 

Senaste veckoslut ordnades matevenemanget Jordens smaker. Det är inget megajippo utan närmast en gemytlig matmarknad där råvarorna till helgens middagar kan införskaffas medan man samtalar med de lokala producenterna. Det finns en stadigt växande kundkrets som gärna köper sin mat direkt från producenten och uppskattar att råvarorna kommer från lokalsamhället.

Bland stånden fanns grönsaker, bär, frukter och till och med lokalt odlade vattenmeloner. Kryddade korvar av lamm och nöt, rökt kött och fisk, vitlök, chili, safter, sylter och hemgjord mysli fanns också på de dignande borden.

Hemgjort och närodlat

Helene von Flittner säljer egenhändigt gjorda karelska piroger, grönsakspastejer och bröd. Tretton timmar i ett streck har hon bakat för att kunna erbjuda så färska produkter som möjligt. Hon är egentligen grönsaksodlare på det egna företaget Hanko greenhouse men sallaten hon tänkt ta med förstördes av ohyra . 

– Eftersom det redan fanns någon som sålde körsbärstomater tyckte arrangörerna att jag skulle ta något annat, säger hon något förundrat.

Pirogerna och bröden har i alla fall god åtgång och von Flittner är nöjd med kommersen. Det är också Ülle och Sebastian Nurmi från Bovik gård i Snappertuna. De säljer hantverk och ekologiska köttprodukter av lamm och östfinsk nötboskap. 

Mer kött på marknaden

– I år blir det att slakta fler djur än vanligt så det är tur att köttet går åt, säger Sebastian Nurmi. 

Den torra sommaren har givetvis påverkat också fodertillgången på Bovik. 

– Lyckligtvis beställde vi en del balar redan tidigt på sommaren men det kommer inte att räcka till. Till våren kommer foderpriserna att vara så höga att det är lika bra att i stället minska på antalet djur, säger Ülle Nurmi.

I potatisodlare Ronny Avellans marknadsstånd säljer hustrun Desiré Zweigberg potatis och olika sorters sylter. Dessutom har hon plockat med sig äpplen och honung från andra Pojoproducenter. 

– Vi brukar samarbeta så att alla inte behöver stå här hela tiden, säger Zweigberg.

Och kunderna plockar gärna åt sig av både det ena och det andra.

– Vi vill ju att pengarna ska stanna i hemlandet, säger Anja Sandholm och Ramona Jakobsson som kommit till Fiskars från Kyrkslätt. På hemvägen ska de kurva via Ingå för att besöka chilidagarna. Kassarna fylls snabbt med allehanda ätbara delikatesser. 

– Vi kommer gärna hit och köper ren mat och bidrar till landsbygdens levebröd, försäkrar de glada kvinnorna.