Jordbruk EU Marknad

Jättefarm i Rumänien smittades av svinpest

I Rumänien har svinpest brutit ut i landets största grisfarm i den östliga provinsen Braila. Alla 140.000 grisar ska avlivas. Smittan fastställdes efter ett positivt vattenprov som hade sänts till myndigheterna för kontroll, uppger tidningen PigProgress.

Den aktuella farmen är den näststörsta i sitt slag i Europa. Komplexet består av tre långa byggnader som är anslutna till varandra. Enligt Rumäniens veterinärmyndighet ANSVSA kan smittan har transporterats till farmen med kontaminerat vatten från floden Donau.

Medier i Rumänien hävdar att grisfarmens ägare hade försökte fördröja åtgärderna. Motivet var att företaget först måste skapa sig en uppfattning om de ekonomiska konsekvenserna.

ANSVSA uppger att 725 svinpestfall hittills har påträffats i tio provinser i landet. Totalt har svinpest konstaterats på 156 platser, mestadels i småskaliga, privata grishållningar på bakgårdar. Åtta större grisgårdar har dessutom smittats.

Sammanlagt har omkring 100.000 grisar hittills dödats med anledning av svinpest i Rumänien. Ett stort problem är att privata grisuppfödare slarvar med hygienen. Kadaver från smittade grisar grävs helt enkelt ned utan att förstöras.

Chefen för den smittade grisfarmen i Braila uppger att många privata grisuppfödare slänger sina döda grisar i den närliggande floden Donau. Enligt rumänska medier försummar myndigheterna att informera lokalbefolkningen om riskerna för smitta.