Globalt Marknad

Israelisk fabrik tillverkar 500 kg konstkött per dag

Det israeliska företaget Future Meat Technologies startar en specialanläggning i Israel för daglig framställning av 500 kg konstgjort kött utan slakt av boskap. Köttet ska helt och hållet produceras på konstgjord väg, uppger webbsidan New Atlas.

Anläggningen tas i bruk i staden Rehovot i närheten av Tel Aviv. Enligt företagets VD Rom Kshuk handlar det om världens hittills största fabrik för industriell tillverkning av konstgjort kött. Köttet utvinns ur celler som gör massproduktion möjlig.

Till en början ska anläggningen producera kultiverat höns-, gris- och lammkött utan insats av vare sig djurserum eller genteknik. I ett senare skede ska konstgjort nötkött också tas in i programmet.

Enligt Future Meat är tekniken inriktad på en snabb produktionscykel som gör det möjligt att massproducera kött. Enligt företaget är anläggningens köttproduktion 20 gånger effektivare än traditionell djurhållning.

Det blir möjligt att massproducera köttet på ett sätt som marknaden inte väntar sig. Med en sådan produktionstäthet är anläggningen en veritabel ”game-changer”, förklarar Future Meats tekniska chef Yaakov Nahmias för besökande journalister.

Enligt Nahmias ska ett kycklingbröst kosta högst 3,9 US-dollar. Det slaktfria köttet äventyrar varken näringsvärdet, aromen eller smaken. Då tekniken är inkörd, kan priset sjunka ännu mer.

Future Meat Technologies uppger att fabriken släpper ut 80 procent mindre CO2, jämfört med traditionell köttproduktion i samma skala. Vattenförbrukningen kommer sannolikt att minska med 96 procent och arealbehovet med 99 procent.