Opinion

Insändaren:
Raisio välkomnar gärna
inhemskt ärtprotein

Bästa Landsbygdens Folk med läsare! I sin ledare den 27 januari noterar chefredaktör Mikael Jern den ökande efterfrågan på inhemska växtproteiner samt ställer en direkt fråga till oss på Raisio: ”Antar ni utmaningen att bygga Finlands första ärtproteinfabrik?”

Vi noterade med glädje det positiva intresset för denna växande marknad och behovet av utveckling inom sektorn. I Raisios strategi är växtprotein ett av tre fokusområden, tillsammans med Benecol och stanolestrar samt mervärdesprodukter av havre.

Under de senaste åren har Raisio investerat totalt 70 miljoner euro i att utveckla dessa affärsområden långsiktigt och hållbart. Som ett resultat av de investeringarna kan Finlands konsumenter idag njuta av inhemska innovationer som vår nya Härkis® havrefärs (Kaurajauhis) från Kauhava och Elovena® havredrycker och mellanmålsprodukter, kolneutralt tillverkade i Raisio.

Gällande inhemskt ärtprotein har vi redan för en tid sedan behandlat frågan inom ramen för vårt strategiska arbete. Vi konstaterade där att vi bibehåller tyngdpunkten på våra slutprodukter, där vi kan skapa mest värde. Vi kommer därför för tillfället inte att anta utmaningen att bygga Finlands första ärtproteinfabrik.

Vi välkomnar gärna inhemskt ärtprotein på marknaden och är intresserade av att använda det i våra produkter så fort tillfälle ges.

Pekka Kuusniemi
VD, Raisio Abp