Stoneless Bild 1
Den lätta stenplockaren Stoneless bogseras och styrs av en fyrhjulsdriven terrängskoter. En svängarm lyfter stenarna i en behållare. FOTO: Stoneless
Maskin & teknik

Innovativ stenplockare
blev populär i Danmark

Ett ungt danskt företag har lanserat en lätt stenplockare för åkrar med namnet Stoneless, som ska göra det lättare att plocka sten från åkern efter vårbruket. Mer än 300 enheter har redan sålts i Danmark. Nu utvidgar Stoneless till nya marknader utanför Danmark.

Var och en med anknytning till jordbruket känner till den trista men nödvändiga stenplockningen på åkern. Arbetet är tungt och långtråkigt, åkrarna förefaller oändliga. Men stenarna måste avlägsnas för att inte senare hamna i tröskan.

Stenplockare finns på marknaden i många utföranden, men maskinerna är mestadels stora och rätt dyra. Den danska bondsonen Søren Vestergaard Kristensen i danska Silkeborg har utvecklat en lätt stenplockare som hittills har sålt i 300 exemplar hemma i Danmark.

Konstruktören har hunnit plocka många stenar med Stoneless, som maskinen heter. Till skillnad från konventionella stenplockare, handlar det om en konstruktion som bogseras över åkern av en fyrhjulsdriven terränghjuling (ATV) eller motsvarande dragfordon.

Lätt maskin skonar jorden

ATV är en förkortning av ”all-terrain-vehicle” (terrängfordon). ATV-maskiner är utrustade med allhjulsdrift som medger körning i terräng. Fordonen kallas i vardagligt tal för fyrhjulingar.

Själva stenplockaren monteras på en släpkärra som kopplas till dragfordonet med en kulkoppling för bilsläpvagnar. Dragstången är justerbar i höjd och vinkel så att stenplockaren positioneras möjligast bekvämt snett till vänster efter dragfordonet.

Tekniken underlättar hanteringen per fjärrkontroll från styrenheten via ett inbyggt hydraulsystem som drivs av en Honda-motor. Föraren väljer de önskade funktionerna via en fjärrkontroll i styrenheten.

Stenplockaren på kärran har två stora blad som matar in stenar med en diameter på upp till 50 centimeter. En roterande gaffel i kärran vippar helt enkelt in stenarna på flaket i en handvändning utan att föraren behöver stiga ur dragfordonet.

Fyra breda däck förebygger risken för jordpackning. Konstruktionen är bekväm för föraren som kan övervaka maskinen och med en snabb blick över axeln manövrera plockaren direkt till nästa sten.

Föraren styr maskinens funktioner elektrohydrauliskt med hjälp av en joystick. Maskinen kan samla upp till 500 kg sten innan lasten måste tömmas. Tömningen sker elektrohydrauliskt med en lastarm.

Förebygger jordpackning

Beroende på omständigheterna och stenarnas beskaffning bearbetar ekipaget en yta av upp till fem eller tio hektar per timme. Enligt Vestergaard Kristensen är det skonsammast för åkern att plocka sten efter sådden med en lätt ATV.

Metoden förebygger onödig jordpackning och skonar utvecklingen av grödorna inför den nya säsongen. Den danska tillverkaren har nyligen grundat en tysk säljorganisation, till en början i norra och östra Tyskland. 

Företaget konstaterar att flera tillverkare redan lanserar avancerad teknik på bred bas i stora agrarländer som USA, Kanada och Australien. Trots detta skulle Stoneless i ett senare skede gärna pröva vingarna på transatlantiska marknader.